Strojní inženýrství nebo urbanismus. O technické obory je mezi dívkami z Ománu velký zájem

Jen pětina Ománců uměla na začátku sedmdesátých let číst a psát. V zemi existovaly pouze tři školy. Od té doby ale prošla nejvýchodnější arabská země prudkým vývojem. Mezi mladými v Ománu negramotnost neexistuje a na mnohých vysokých školách studuje víc dívek než chlapců. Země nedávno oslavila narozeniny svého sultána Kábúse. Právě jemu připisují Ománci zásluhy o rychlou modernizaci zaostalé země.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

GUtech, technická univerzita v Ománu

GUtech, technická univerzita v Ománu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Odcházet na Západ kvůli studiu nemají mladí Ománci zapotřebí. Slušná životní úroveň a perspektiva uplatnění je drží doma.

„Prý se nemusíme bát, že bychom zůstali ve svém oboru bez práce. Bude po nás poptávka při nových projektech, v mém případě při výstavbě stanic na odsolování mořské vody," říká studentka environmentálního inženýrství Rawán.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavební a technické obory nejsou v Ománu pouze dominantou mužů, mezi studenty je často daleko víc dívek

Rawánin otec je letecký technik a maminka učitelka, ještě její prarodiče ale byli negramotní. Vše se ale změnilo s vládou sultána Kábúse, který je nejdéle sloužícím arabským vůdcem. Podle Rawán se díky němu smazaly společenské rozdíly mezi mužem a ženou.

Stavební a technické obory nejsou v Ománu pouze dominantou mužů, mezi studenty je často daleko víc dívek.

„Já studuju architekturu a urbanistiku. Odmalička mě bavilo kreslit si domy, navrhovat ulice měst a podobně. Takže vlastně pokračuju ve svém koníčku,“ říká mi studentka Džuhajna.

„Jasně že v mém oboru pracují v Ománu i ženy, nejbližším příkladem je moje sestra, která vystudovala stavební inženýrství a teď je zaměstnaná ve Správě sultánských paláců," dodává.

GUtech, technická univerzita v Ománu | Foto: Štěpán Macháček

Rektorem místní technické univerzity, German University of Technology in Oman, je Němec Michael Modigell. Vzpomíná, jak jeden ze členů ománského vládnoucího rodu navštívil světoznámé vysoké učení v německých Cáchách a vyslovil tam přání mít něco takového i ve své zemi.

A tak se i stalo, Němci už několik let stojí u vzniku moderní technické vzdělanosti v Ománu.

Gaza se v budoucnu může stát arabským Silicon Valley. Tvrdí čeští programátoři

Číst článek

„Když přicházejí na univerzitu, jsou to děti. Nejsou schopní udělat rozhodnutí, samostatně se někam pohnout. Musíme je do všeho tlačit. Když ale absolvují, umí na sebe vzít odpovědnost a jsou víceméně podobní studentům, které znám z Německa," pochvaluje si rektor Modigell vliv své školy na dospívání ománské mládeže.

Na důležité technické úkoly si zatím Omán najímá odborníky ze zahraničí. Absolventi školy by je ale, alespoň z části, měli v budoucnu nahradit.

Mezi Ománci, kteří sami rádi říkají, že ještě před čtyřiceti lety jezdili po horách na oslech, je o techniku velký zájem.

„Zajímavé je, že se to týká i děvčat, což je velký rozdíl oproti Evropě nebo Německu. Dokonce i v tak tvrdě technických oborech, jako je strojní inženýrství, tu máme studentky. A když sem přijedou kolegové z Německa a vidí, že 78 % studentů tu tvoří dívky, tak tomu nechtějí věřit," popisuje s úsměvem Modigell.

Nová generace technicky vzdělaných Ománců tak může být dalším rychlostním stupněm v téměř zázračné modernizaci této ještě nedávno zaostalé arabské země.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme