Synovci místopředsedy Smeru zmlátili mladý pár. Košický soud zamítl jejich obžalobu

Soudce okresního soudu v Košicích zamítl obžalobu prokurátora na bratry Paškovce. Trojice mužů se v listopadu 2015 dostala do potyčky s mladým párem, kterému způsobila zranění s délkou léčby několik týdnů. Paškovci jsou synovci místopředsedy slovenské vládní strany Smer a někdejšího předsedy parlamentu Pavla Paška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slovenská policie

Slovenská policie | Foto: Ministerstvo vnitra Slovenské republiky

Důvodem zamítnutí obžaloby byly podle soudce závažné procesní chyby a porušení práva na obhajobu. Bratři čelili obvinění z výtržnictví a ublížení na zdraví. Podle obhájce napadené dvojice a opozičního politika Daniela Lipšice (NOVA) byl jednou z hlavních námitek soudu fakt, že „znalci neměli možnost nahlídnout do obrazového záznamu“ události.

Video z bitky najdete ZDE.

To podle Lipšice není pravda a vyšetřovatel poskytl všem znalcům kompletní spis včetně kamerových záznamů. Kamerový záznam potyčky odvysílala loni také televize Markíza. Díky pouličnímu osvětlení na něm lze poměrně dobře vidět průběh celé události.

Fico obvinil whistleblowerku z útoku na slovenské předsednictví EU. ‚Jste protislovenské prostitutky,‘ vzkázal novinářům

Číst článek

Lipšic označil rozhodnutí soudu za absurdní. „Tenhle případ jsem převzal počátkem roku, kdy poškození nemohli v Košicích najít žádného advokáta, který by je byl ochotný zastupovat. Už tehdy jsem měl obavy, zda tento případ bude moct být spravedlivě rozhodnutý justicí v Košicích,“ napsal Lipšic na svém facebookovém profilu.

Slovenská opoziční strana Sloboda a Solidarita požádala v úterý generální prokuraturu, aby prověřila postup dozorujícího prokurátora. To úřad ale odmítl. „Vzhledem k aktuálnímu stavu soudního jednání, ve kterém má příslušný prokurátor postavení strany (tak jako obvinění, resp. obžalovaní), nemá Generální prokuratura SR působnost prozkoumat zákonnost postupu příslušného prokurátora,“ sdělila agentuře TASR mluvčí úřadu Andrea Predajňová.

K incidentu mezi trojici bratrů a párem došlo na konci listopadu 2015 zhruba o čtvrté ráno v centru Košic. Jeden z bratrů měl slovně obtěžovat mladou ženu, na což její přítel zareagoval fyzickým útokem. Muže následně napadli další bratři a strhla se bitka, při které utrpěla zranění i žena a další dva příbuzní, kteří se pokoušeli muži pomoct. Paškovci svou reakci označili za nutnou obranu, podle prokurátora ale nebyla obrana priměřená.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme