Syrská armáda pokračuje v dobývání Aleppa. Ovládla další část rozděleného města

Syrská armáda dnes podle agentury Reuters ohlásila dobytí další části města Aleppo, kterou dosud ovládali povstalci. Za poslední dva dny je to druhá čtvrť ve východní části rozděleného města, nad níž prý vojáci převzali kontrolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pátrání v sutinách domu zničeného nálety (východní Aleppo, 18. října).

Pátrání v sutinách domu zničeného nálety (východní Aleppo, 18. října). | Foto: Fotobanka Profimedia

V sobotu vládní oddíly oznámily, že ovládly čtvrť Masakin Hananu. Dnes armáda informovala, že její jednotky postoupily do sousední lokality Džabal Badr.

Boj o Aleppo se stále více dotýká civilního obyvatelstva, lidé se pokoušejí utéct do míst, kde se nebojuje. Téměř tisíc lidí, z toho 119 dětí, opustilo údajně za posledních 24 hodin Aleppo takzvanými humanitárními koridory.

Ruské ministerstvo obrany navíc zveřejnilo záběry z příchodu první větší skupiny uprchlíků z Aleppa. Autobusy doprovázené ruskými vojáky je pak převezly do provizorních obydlí. Podle ruského Centra pro usmíření vypukly v Aleppu mezi různými povstaleckými skupinami srážky. Nejradikálnější část povstalců podle Moskvy brání v odchodu umírněným skupinám.

Útok rebelů na západní Aleppo zabil nejméně sedm dětí, rakety pršely i na východ města

Číst článek

Syrská armáda se snaží dobýt východní část města, kterou ovládají povstalci. Od začátku ofenzivy podle exilové opozice zahynulo celkem 212 civilistů, z toho 27 dětí. Dobytí Aleppa by bylo pro syrského prezidenta Bašára Asada velkým vítězstvím po šesti a půl letech bojů.

Na město přitom těžce dopadá humanitární krize způsobená vleklou válkou. Podle odhadů je ve východní části Aleppa na 275 tisíc lidí, kteří nemají přístup ke zdroji potravin ani k lékům. Poslední zásoby jídla tu OSN rozdělila 13. listopadu.

Situaci komplikuje i blížící se zima a klesající teploty.

Martin Dorazín, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme