Syrská armáda v Aleppu postupuje. Získala historické centrum města

Syrská armáda ovládla všechny části starého města v Aleppu, které dosud kontrolovala opozice. Oznámila to dnes organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která sídlí v Británii a o situaci v Sýrii má zprávy od svých informátorů. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při útoku povstalců přišel o život jeden ruský vojenský poradce. Z východní části města podle SOHR od poloviny listopadu kvůli prudkým bojům odešlo na 80 000 lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bombardování Aleppo

Bombardování Aleppo | Zdroj: Reuters

Armáda začala postupovat do historického centra v úterý. Vojsku a jeho spojencům se v minulých dnech podařilo vybojovat už dvě třetiny původně povstaleckých částí velkoměsta, tvrdí agentura Reuters.

Východ byl od roku 2012 v rukou oponentů Damašku, vláda kontrolovala zbytek. V minulých dnech se armádě podařilo vybojovat nejprve povstalecké čtvrti na severovýchodě Aleppa, odkud pak postupovala dále na jih. Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že pokud padne čtvrť Šaar v centru, budou povstalci vytlačeni na jihovýchod města.

Povstalci ztratili další část Aleppa, Asad kontroluje už dvě třetiny města

Číst článek

Podle zprávy SOHR ze středy se povstalci po těžkých nočních bojích stáhli ze starého města a vojsko má v rukou rovněž sousední čtvrti Báb Hadíd a Aqjúl. Představitel jedné z povstaleckých skupin agentuře Reuters sdělil, že armádní jednotky mají v rukou jen část Starého města, ne celé. Povstalci ale opustili své pozice v blízkosti historicky cenné Umajjovské mešity. Syrská armáda agentuře Reuters potvrdila, že jednotky jsou ve starém městě.

Podle nepotvrzených informací se rebelové přesunuli na západ směrem k mezinárodnímu letišti. Informoval o tom server Al-Masdar News s tím, že Rusko se údajně dohodlo s Tureckem na tom, že se východní Aleppo vzdá. Není ale jasné, jestli s tím souhlasí všichni rebelové. Agentura Reuters informovala, že povstalci z východního Aleppa požádali o pětidenní příměří.

Během klidu zbraní chtějí evakuovat na 500 nemocných a zraněných pod dohledem OSN. Z města také chtějí odvést řadu civilistů. Ti prý ale chtějí přemístit na venkov severně od města spíše než do provincie Idlíb, která leží jihovýchodně od města. V minulosti to byl právě Idlíb kam po dohodě se syrskou armádou civilisté i rebelové z východního Aleppa mířili. Teď je ale podle nich situace v provincii nebezpečná kvůli náletům a navíc už je tam hodně uprchlíků. Povstalci také chtějí zahájit jednání o budoucnosti Aleppa. Syrská armáda pokračuje v ofenzivě od poloviny prosince s podporou ruských náletů a v tuto chvíli ovládá zhruba dvě třetiny východního Aleppa.

Rusko jako spojenec Damašku hodlalo jednat s USA o dalším postupu, ale rozhovory, jež měly tento týden začít v Ženevě, byly zrušeny. Cílem bylo přinutit rebely odejít z východních čtvrtí, ale jejich velitelé to předem odmítli. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že při povstaleckém bombardování zahynul plukovník ruské armády, který působil v Aleppu jako vojenský poradce. Posmrtně mu bude uděleno vojenské vyznamenání.

ČTK, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme