Syrská opozice na jednání v Ženevě trvá na ukončení náletů a blokády měst v Sýrii

Mírových rozhovorů o Sýrii se dnes poprvé mají zúčastnit také zástupci opozice. Do Ženevy přiletěli včera. S vyslanci prezidenta Bašára Asada se ale přímo nesetkají. Kontakt zprostředkují diplomaté OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura na mírových jednáních v Ženevě

Zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura na mírových jednáních v Ženevě | Zdroj: Reuters

Po příletu mluvčí opozice řekl, že nemají žádné předběžné podmínky pro zahájení rozhovorů. Dále ale trvají na tom, aby vládní vojska ukončila blokádu měst a ruské letouny přestaly s nálety na civilní cíle. To se podle opozice stále nestalo.

Amatérské záběry na internetu přitom zobrazují letadla, která shazují bomby na několik syrských měst a vesnic. Podle svědků jde o ruské stroje, které tento víkend útočily na další civilní cíle po celé Sýrii.

Agentura Reuters, která záběry ověřovala, věří, že jsou autentické a události se staly přesně tak, jak jsou popisované.

Ochránci lidských práv spočítali, že při ruských náletech za poslední čtyři měsíce zemřelo už skoro 1400 civilistů. To Moskva popírá a tvrdí, že pečlivě vybírá cíle tak, aby bomby nedopadaly do obydlených čtvrtí.

Opozice také připomíná prosincovou rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Ta počítá s ukončením bojů, zrušením blokád a otevřením humanitární koridorů.

Jednání v Ženevě, které svolala OSN, začalo už v pátek, ale jen s delegací syrské vlády. Tým zastupující část syrské opozice dorazil do Ženevy z Rijádu v sobotu. Rozhovorů se kvůli odporu Turecka nezúčastní představitelé syrských Kurdů.

Do mírových rozhovorů o Sýrii jsou zapojeny dvě skupiny - Ahrár aš-Šám a Armáda islámu, které syrská vláda odmítá vyjmout ze seznamu teroristických organizací. Ve státní televizi to řekl ministr informací Umrán Zubí.

Ahrár aš-Šám je jednou z nejsilnějších povstaleckých skupin. Vznikla v roce 2011 a placena je údajně ze zemí kolem Perského zálivu a z Turecka.

Podle OSN v Sýrii od začátku konfliktu zahynulo už přes čtvrt milionu lidí. Asi deset milionů obyvatel vyhnala občanská válka z jejich domovů.

Při útoku u šíitské svatyně zemřelo na předměstí Damašku nejméně 40 lidí

Číst článek

Ondřej Bouda, Štěpán Sedláček, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme