Syrští povstalci pohrozili ukončením příměří. Vládní jednotky podle nich porušují klid zbraní

Část syrských povstalců údajně zvažuje vypovězení smlouvy o příměří, které v zemi platí od pátku. Podle povstalců totiž vojska věrná režimu Bašára Asada a jejich spojenci neustále porušují klid zbraní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aleppo, Sýrie

Aleppo, Sýrie | Zdroj: Reuters

„Pokračující porušování (příměří) ze strany režimu a bombardování a pokusy útočit na oblasti pod kontrolou revolučních frakcí učiní dohodu (o příměří) neplatnou," stojí v prohlášení několika zatím neupřesněných povstaleckých skupin citovaných agenturou Reuters. Z dostupných informací o tomto dokumentu není jasné, kterých konkrétních útoků se výhrady týkají.

Dokument tvrdí, že se vládní síly a jejich spojenci snaží prosadit svůj další postup zejména v oblasti severozápadně od metropole Damašku. Opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva ale oznámili, že příměří je z velké části dodržováno.

Rebelové v prohlášení uvedli, že to vypadá, jakoby vláda a opozice podepsaly dvě různé verze dohody o příměří. V jedné prý chybí řada zásadních bodů, o nichž nelze vyjednávat.

Příměří v Sýrii nevydrželo ani dvě hodiny. Porušily ho obě strany

Číst článek

Podle Damašku a Moskvy nejsou součástí dohody radikálové z organizací označovaných za teroristické, jako je například Fronta dobytí Sýrie (dříve zvaná Fronta An-Nusra). Několik povstaleckých předáků ale tvrdí, že se dohoda vztahuje i na Frontu dobytí Sýrie.

Režim syrského prezidenta Bašára Asada dostává v boji s rebely pomoc od Ruska a Íránu. Různé protivládní povstalecké organizace zase podporovaly či stále podporují západní státy jako USA, ale i Turecko a monarchie Perského zálivu.

Rada bezpečnosti OSN by v sobotu mohla hlasovat o ruském návrhu rezoluce na podporu syrského příměří, jehož garantem je právě Rusko spolu s Tureckem. K dohodě o příměří se podle Moskvy připojilo sedm povstaleckých skupin, nikoli však radikálové z organizací označovaných za teroristické, jako je například Fronta dobytí Sýrie (dříve zvaná Fronta An-Nusra) nebo Islámský stát.

Válka v Sýrii zuří již téměř šest let. Podle posledních údajů si vyžádala více než 300 000 obětí a způsobila také milionovou migrační vlnu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme