Systém ETIAS bude bránit před vstupem 'nebezpečných osob'. Povolení pro vstup do EU bude povinné i pro Brity

Evropská unie spustí pro cizince systém cestovních povolenek nazvaný ETIAS (European Travel Information and Authorisation System). Za elektronickou registraci a povolení před cestou zaplatí příchozí v přepočtu 135 korun.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské Unie

Vlajka Evropské Unie | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Registrovat se v systému ETIAS budou muset všichni dospělí zájemci ze zemí, se kterými má unie bezvízový styk. EU tak chce získat přehled o lidech, kteří budou přijíždět do schengenského prostoru, a zabránit vstupu nebezpečných osob.

Podle prvního místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse vyjde registrace do systému v přepočtu na 135 korun.

Žadatelé ji vyřídí z domova přes internet a povolení k cestám do všech zemí Schengenu jim pak bude platit pět let. Evropská komise věří, že tato obdoba amerického systému ESTA by mohla fungovat od roku 2020.

Kromě Američanů, Kanaďanů a občanů dalších států by mohli povolenky k cestám do unie potřebovat i Britové. Pokud si při odchodu z Evropské unie nevyjednají výjimku, bude se tato povinnost podle eurokomisaře Avramopulose vztahovat i na ně.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme