Tajemný ‚anděl pomsty‘ postřílel lupiče v autobusu. Hrdina, nebo zločinec? ptá se Mexiko

Ze zadního sedadla autobusu sledoval, jak čtveřice gangsterů surově okrádá cestující. Pak vstal, přesně mířenými ranami lupiče postřílel a vrátil okradeným jejich věci, načež vystoupil a zmizel v ranní tmě. Ještě předtím však zavázal přítomné mlčenlivostí. Identita „anděla pomsty“ tak zůstává tajemstvím – navzdory tomu, že jeho příběh strhl celé Mexiko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mexičtí policisté u těl lupičů, které zastřelil záhadný cestující.

Mexičtí policisté u těl lupičů, které zastřelil záhadný cestující. | Foto: Fotobanka Profimedia

Byl poslední říjnový den krátce před rozbřeskem, když do autobusu na trase San Mateo Atenco – Mexico City nastoupili čtyři muži. Zprvu vypadali jako běžní cestující, mezi které se v poklidu vmísili. Jenže po několika minutách prudce vstali se zbraněmi v rukách.

Čtyři muži, čtyři kulky

Zatímco vůdce ozbrojené čtveřice držel v šachu řidiče, jeho komplici obcházeli pasažéry a okrádali je o cennosti. Jeden z cestujících se pokusil vzdorovat, ale lupiči ho nožem přinutili zmlknout. Ukradenými věcmi plnili dva batohy, dokud neobešli celý autobus.

Hlava skupiny se mezitím po telefonu domlouvala s ostatními členy gangu, kteří vyčkávali v asi tři kilometry vzdálené zatáčce, pověstné jako místo častých přepadení. Na dohled od ní se zloději vydali uličkou zpátky k řidiči.

V tu chvíli se ze zadního sedadla zvedl muž, který všemu dosud tiše přihlížel, vytáhl revolver a čtyřikrát za sebou vystřelil. První kulka zasáhla vůdce gangsterů, kterému skrz levou lopatku roztrhla tepnu, další tři se zavrtaly do zbylé trojice. Zranění lupiči se v panice tlačili do dveří ve snaze uniknout, a když autobus zabrzdil a rozevřel dveře, prodrali se přes tělo padlého kolegy ven a dali se na útěk. V patách však měli pronásledovatele, který je rychle dostihl a jednoho po druhém zastřelil.

Dostal červenou kartu, zabil rozhodčího. V Mexiku pátrají po amatérském fotbalistovi

Číst článek

Pak se vrátil do autobusu, kde ohromeným cestujícím rozdal jejich zcizený majetek a s prosbou, aby ho nikdo z přítomných neprozradil, zmizel ve tmě u silnice.

‚Neprozraďte mě‘

Autobus se znovu rozjel a bez dalších pohrom dovezl svou posádku až do cílové stanice. Slib, který cestující svému zachránci dali, dodrželi – popsali, co se to ráno stalo, ale o vzhledu samozvaného popravčího mlčeli i tehdy, kdy na veřejnost pronikla zpráva, že se u nechvalně proslulé zatáčky našla čtyři těla. Úřady mrtvé identifikovaly jako Victora Martíneze Gómeze, Artura Martíneze Hernándeze, Jorge Artura García Lópeze a Gustava Gil Garcíu, bratrance s pestrým trestním rejstříkem asi třiceti loupežných přepadení.

Organizovaným zločinem sužované Mexiko příběhu tajemného mstitele okamžitě podlehlo, líčí El País, který o případu informoval. Jsou tací, kteří jeho čin odsuzují a dovolávají se zákona, jiní však namítají, že zákon v boji s gangy prohrává a jedinou účinnou obranou je vzít věci do vlastních rukou. Někteří střelce z autobusu dokonce velebí jako „anděla pomsty“ a jeho nekompromisnímu zásahu tleskají.

Úřady mezitím dál pátrají po identitě záhadného muže. Preciznost jeho protiúderu vede bezpečnostní experty k tomu, že ho pokládají za člena bezpečnostních jednotek, který se zákonnými postupy už ztratil trpělivost. Nebyl by první: 17. srpna se podobně zachoval voják, který zabil dva autobusové lupiče na cestě z města Naucalpan de Juaréz.

Tam, kde selhává vláda

Ozbrojená přepadení hromadné dopravy mají mexické gangy v oblibě. Jen v loňském roce, připomíná El País, jim za oběť padlo přes 7300 autobusů a samotné údolí Toluca, kde zakročil „anděl pomsty“, jich má za sebou přibližně 600. Spolu s kriminalitou přitom přibývá také lidových mstitelů.

„Vláda se radikálně zřekla (činu…) a státy se schovávají za výmluvou, že tohle je federální problém,“ řekl listu analytik a někdejší člen mexických tajných služeb Alejandro Hope. „Lidé se cítí bezmocně a už je nebaví připadat si jako oběť. Když chybí autorita, budí u nich takový mstitel sympatie, protože je (konečně) někdo brání.“

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme