Tajné služby v Německu odposlouchávaly zahraniční novináře. Mimo jiné z BBC, New York Times nebo Reuters

Německá zpravodajská služba BND roky odposlouchávala zahraniční novináře. Vyplývá to z dokumentů, které získal týdeník Der Spiegel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Od roku 1999 sledovaly německé tajné služby BND nejméně 50 telefonických a faxových linek a také emailové adresy novinářů světových médií.

Sledovaná čísla patřila mimo jiné britské BBC, deníku New York Times nebo agentuře Reuters. Zpravodajská služba BND nechtěla informace komentovat.

V Německu patří novináři podobně jako lékaři, právníci nebo faráři do skupiny povolání, kde je pracovní tajemství garantované a chráněné zákonem. Jejich odposlouchávání je proto zakázané.

Organizace Reportéři bez hranic kritizuje systematické odposlouchávání zahraničních novinářů. Považuje to za útok na svobodu médií.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme