Terorismus i klimatické změny jsou hlavními tématy posledního dne summitu G7

Dvoudenní summit skupiny G7 v bavorském Elmau dnes odpoledne končí. Hlavním tématem posledního dne je společný boj s terorismem a s postupem bojovníků Islámského státu v Iráku a Sýrii. Důležitým bodem závěrečného programu je i situace kolem uprchlíků na jihu Evropy a také klimatické změny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Terorismus, Islámský stát a klimatické změny jsou hlavními tématy posledního dne summitu G7

Terorismus, Islámský stát a klimatické změny jsou hlavními tématy posledního dne summitu G7 | Zdroj: Reuters

Teroristická organizace Islámského státu se oproti očekávání na Blízkém východě opět rozšiřuje a Západ hledá vhodnou strategii.

O napjaté situaci v Iráku budou lídři sedmi nejrozvinutějších zemí světa mluvit i s iráckým premiérem Haidarem Al-Abadím, kterého na vrcholné setkání pozvali jako hosta.

Spojené státy nicméně další vyzbrojování Iráku v plánu nemají, i vzhledem k tomu, že islamisté během dřívějších bojů obrali iráckou armádu právě o americké zbraně.

Německo se chce v tématu klimatických změn dobrat dohody, která by se týkala snižování emisí skleníkových plynů.

Sedmička států se také rozhoduje, jakou částkou přispějí do slíbeného fondu pro chudé a rozvojové země, které se vyrovnávají s následky klimatických změn. Odpoledne představí světoví lídři závěry dvoudenního summitu.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme