Tisková konference Bílého domu jen pro vyvolené. Novináři NY Times, CNN a Politico zůstali za dveřmi

Novinářům z The New York Times a dalším dvěma zpravodajským organizacím bylo v pátek zakázáno zúčastnit se tiskové konference tiskového mluvčího prezidenta Trumpa, Seana M. Spicera. Jde o neobvyklé narušení vztahů mezi Bílým domem a zástupci tisku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům (The White House, USA)

Bílý dům (The White House, USA) | Foto: CC-BY-2.0, Robert Young

Reportéři z The New York Times, CNN a Politico nesměli vstoupit do Západního křídla, kde sídlí úřad tiskového mluvčího Seana M. Spicera, aby se zúčastnili ohlášené tiskové konference. Asistenti pana Spicera umožnili vstup reportérům pouze z pečlivě vybrané skupiny zpravodajských organizací, o kterých Bílý dům prohlásil, že jejich účast byla předem potvrzena, uvádí New York Times.

Mezi organizace, kterým bylo na tiskovou konferenci povoleno vstoupit patří Breitbart News, One America News Network a Washington Times. Tato média se obecně zařazují mezi ty s konzervativními názory. Konference se dále zúčastnili i novináři z ABC, CBS, The Wall Street Journal, Bloomberg a Fox News.

Reportéři z časopisů Time a The Associated Press, kterým bylo povoleno účastnit se briefingu, se rozhodli na protest proti jednání Bílého domu konference nezúčastnit.

Svobodný přístup médií

Dean Baquet, výkonný redaktor The New York Times, píše ve svém prohlášení: „Nic takového se v Bílém domě nikdy nestalo za celou naši dlouhou historii, zahrnující mnoho různých vlád různých stran. Důrazně protestujeme proti vyloučení The New York Times a dalších zpravodajských organizací. Svobodný přístup médií k transparentní vládě je samozřejmě klíčový národní zájem."

Novináři podle Trumpa vyrábějí vylhané zprávy, kritizuje je za anonymní zdroje

Číst článek

Sdružení korespondentů Bílého domu, které reprezentuje zástupce tisku, okamžitě jednání Bílého domu kritizovalo.

Předseda organizace, Jeff Mason napsal ve svém prohlášení: „Představenstvo W.H.C.A. (White House Communications Agency, pozn. red.) důrazně protestuje proti způsobu, jakým bylo manipulováno dnešní setkání v Bílém domě. Vyzýváme organizace, kterým byla účast povolena, aby se podělily o materiál s ostatními novináři, kterým to umožněno nebylo. Představenstvo asociace bude tuto věc dále řešit se zaměstnanci Bílého domu."

Bílý dům takto postupoval jen pár hodin poté, co prezident Trump mluvil ostře proti sdělovacím prostředkům ve svém projevu na akci konferenci Konzervativní Politické Akce.

Nikola Lišková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme