Trest za polibek? Nezletilým Maročankám hrozí až tři roky vězení. Jsou obviněné z homosexuality

Marocká policie zadržela 16letou Sanau a 17letou Hajar kvůli údajnému polibku na střeše budovy v Marrákeši minulý čtvrtek. Dívky nyní čeká soud a hrozí jim šest měsíců až tři roky vězení. Úřady je obviňují z homosexuality, která je podle tamních zákonů trestná. Aktivisté přitom dlouhodobě volají po změně legislativy. Podobných případů se v Maroku v posledních letech objevuje několik, píše server The Indian Express.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Fotobanka Profimedia

„Někdo je vyfotil a poslal fotky jejich rodinám, které informovaly policii,“ popsal Omar Arbib, aktivista z Marocké asociace pro lidská práva. Dodal, že zadrženy byly dívky ještě ten den.

Maročanky jsou obviněné za „nemorální nebo nepřirozené činy s jedincem stejného pohlaví“ podle článku 489 marockého trestního zákoníku. Ten postihuje jakékoliv sexuální aktivity mezi jedinci stejného pohlaví právě trestem v rozmezí šesti měsíců až tří let vězení.

Aktivista Arbib chce, aby byly dívky propuštěny a článek 489 byl úplně zrušen. I proto marocká asociace pro lidská práva na obranu nezletilých najala dívkám právníka.

„Lidé nemůžou být trestáni za svou sexuální orientaci,“ řekl pro CNN. Po zrušení článku 489 volala už dříve i mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch.

Maroko je pomyslně rozdělené mezi náboženským konzervatismem a otevřeností vůči Západu. Většina Maročanů byla vychována v přesvědčení, že homosexualita je znakem západní dekadence a nemorálnosti.

Oficiální přístup Maroka vůči homosexualitě i celé LGBTQ komunitě přitom silně kontrastuje s přístupem sousedního Španělska, které je považováno za jednu z nejvíc sociálně liberálních a gay friendly zemí na celém světě.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme