Tři nezletilé Američanky chtěly bojovat za Islámský stát, zadrželi je v Německu

Na frankfurtském letišti zadržela policie tři nezletilé Američanky. Měly namířeno do Iráku a odtud potom do Sýrie, kde se údajně chtěly připojit k radikálnímu hnutí Islámský stát a bojovat za něj. Jejich rodiny pocházejí ze Somálska a Súdánu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojené státy v boji proti Islámskému státu

Spojené státy v boji proti Islámskému státu | Foto: Brian Stephen | Zdroj: ČTK

Dívky pocházejí ze státu Colorado, je jim mezi patnácti a sedmnácti roky. Útěk na Blízký východ si naplánovaly. Předstíraly, že jsou nemocné, nešly do školy, rodičům sebraly dva tisíce dolarů a vydaly se na letiště.

Rodiče se okamžitě obrátili na policii, když zjistili, že nechybí jen jejich dcery, ale také pasy a peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

O verbování mladých muslimů v Německu informoval z Berlína zpravodaj ČRo Pavel Polák

Poté, co je německá policie zadržela na frankfurtském letišti, dívky odletěly v doprovodu agentů FBI zpátky do Spojených států.

Džihád v Sýrii mladé muslimy láká

Do Sýrie odcházejí bojovat i mladí muslimové z dalších západních zemí, včetně Německa. Ze Spolkové země, kde žije přibližně 6 milionů muslimů, jich loni do Sýrie odjelo asi 60, letos to podle německé rozvědky bylo už přes 300.

Většinou jde o mladé lidi mezi 16 a 30 lety, které verbují zejména salafisté, což je konzervativní odnož islámu. V Německu žije přes 5 tisíc stoupenců tohoto proudu, jehož část schvaluje používání násilí. Nové bojovníky verbují na internetu, rozdávají před školami letáky nebo také zadarmo korán.

„Na základě informací z poraden, na které se obracejí zoufalí rodiče, jsem zjistil, že mladí bojovníci, kteří táhnou do svaté války, nepocházejí z rodin, kde by se extrémně prožívalo náboženství. Většinou jde o jedince, kteří nezapadli do společnosti a potřebují se nějak zapojit. A radikálové jim to nabízejí,“ informoval zpravodaj ČRo v Berlíně Pavel Polák.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme