Tribunál pro katolické biskupy kryjící sexuální zneužívání je průlomem, míní historik

Katolická církev zřídí zvláštní tribunál, který bude posuzovat případy biskupů obviněných z toho, že se snažili zakrýt případy sexuálního zneužívání dětí kněžími. Papež František přijal doporučení expertů, kteří se touto otázkou zabývají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Papež František na audienci na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu

Papež František na audienci na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu | Zdroj: Reuters

„Je to velmi výrazná změna, poprvé tady budou otevírány kauzy, kdy se biskupové snažili zametat případy sexuálního zneužívání ze strany duchovních pod koberec,“ řekl Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou hodnoceny kauzy, kdy biskupové selhali jako strážci morálky, uvedl řekl Jaroslav Šebek z Historického ústavu Akademie věd

Jak uvedl, do tribunálu budou jmenováni lidé z církevního prostředí, znalci kanonického i obecného práva.

„Ale je to skutečně průlomové v tom, že budou poprvé diskutovány a nějakým způsobem i hodnoceny kauzy, kdy biskupové selhali jako strážci morálky, jako ti, kteří měli dohlížet na spravedlivé potrestání pachatelů,“ zdůraznil Šebek.

Připomněl, že v souvislosti s referendem o uznání homosexuálního manželství v Irsku, bylo častým důvodem příklonu Irů k legalizaci těchto svazků právě to, že někteří irští biskupové kryli případy pedofilního zneužívání.

Vatikán hodlá stíhat u nově vznikajícího soudu i biskupy, kteří pachatele chrání. Při Kongregaci pro nauku víry má vzniknout nová soudní sekce, do které bude jmenován stálý personál a sekretář jako asistent prefekta kongregace.
Pramen: ČTK

Jaroslav Šebek současně poznamenal, že tribunál se zřejmě bude zabývat zejména osobami ve vyšších sférách církevní hierarchie. „Protože otázky jednotlivých kněží už jsou nějakým způsobem v běhu, už jsou diskutovány.“

Souvisí to podle něho i s tím, že Vatikán dal najevo, že se bude snažit vycházet vstříc i světským soudům a orgánům činným v trestním řízení. „Nebude klást překážky kanonického rázu,“ míní Šebek.

Kritizovaná laxnost Vatikánu končí

Organizace na ochranu lidských práv a loni také OSN kritizovaly katolickou církev, že postupuje vůči případům sexuálního zneužívání laxně.

Podle Jaroslava Šebka ale Vatikán v současné době udělal výrazné kroky k očištění své pověsti v této oblasti.

„Ale chtěl bych připomenout, není to jen za papeže Františka, kroky už byly podniknuty za Benedikta XVI.,“ poznamenal historik Jaroslav Šebek.

křesťanství - víra - náboženství | Foto: Fotobanka Stock.xchng

Vladimír Kroc, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme