Trump chce zlepšit vztahy s Čínou. Plánuje i návštěvu, řekl americký ministr zahraničí

Americký prezident Donald Trump se těší na zlepšení porozumění s Čínou. Rád by také tuto velmoc navštívil. Čínskému prezidentovi to v neděli na návštěvě Pekingu řekl americký ministr zahraničí Rex Tillerson. Nejvyšší čínský představitel Si Ťin-Pching při jednání uvedl, že od spolupráce s Trumpem očekává nové konstruktivní bilaterální vztahy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson (vlevo) a čínský prezident Si Ťin-Pching

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson (vlevo) a čínský prezident Si Ťin-Pching | Zdroj: Reuters

Čína a Spojené státy už podle agentury Nová Čína připravují schůzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho protějšku Si Ťin-Pchinga. Ani přibližný termín vrcholného setkání ale zatím není znám.

Agentura Reuters poznamenala, že problémy mezi Pekingem a Washingtonem jako podezírání Číny, že stojí za jaderným programem KLDR nebo naopak nelibost Číny nad přístupem Spojených států k sebeurčení Tchaj-wanu, byly při schůzce čínského prezidenta se šéfem americké diplomacie odsunuty stranou. Přinejmenším před novináři.

Si Ťin-Pching podle sdělení čínského ministerstva zahraničí ocenil velkou snahu Tillersona dosáhnout hladkého přechodu do nové éry vztahů obou států. „Řekl jste, že čínsko-americké vztahy mohou být jen přátelské. Jsem vám za to vděčný," ocenil Tillersona.

Čínský prezident Si Ťin-Pching (vlevo) a americký ministr zahraničí Rex Tillerson | Foto: Reuters

Čínský prezident už s Trumpem několikrát telefonicky hovořil, což při rozhovoru s Tillersonem připomněl. „Oba věříme, že spolupráce Číny s USA bude od nynějška směr, jímž se budeme chtít ubírat. Oba očekáváme novou éru konstruktivního rozvoje," řekl k tomu podle informací čínské strany.

Budeme respektovat politiku jedné Číny, slíbil Trump Si Ťin-pchingovi

Číst článek

„Společné zájmy Číny a Spojených států zdaleka převažují nad rozdíly a spolupráce je jedinou správnou volbou pro nás oba," zdůraznil nejvyšší čínský představitel. Obě země podle něj musejí posílit koordinaci v citlivých regionálních otázkách, vzájemně respektovat své hlavní zájmy, brát zřetel na velká znepokojení a chránit stabilitu.

Tillerson podle striktně diplomaticky formulovaného sdělení čínského ministerstva zahraničí na druhé straně uvedl, že Donald Trump velmi oceňuje svou dosavadní komunikaci se Si Ťin-Pchingem a těší se na jejich setkání.

„Víme, že dalším dialogem dosáhneme většího vzájemného porozumění, které povede k posílení vztahů USA a Číny a nastaví tón pro naše budoucí vztahy a spolupráci," řekl rovněž americký ministr zahraničí.

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson (vlevo) a čínský prezident Si Ťin-Pching | Foto: Reuters

Nedělním jednáním s čínským prezidentem ukončil šéf americké diplomacie svou první návštěvu Číny od svého únorového nástupu do funkce. Kromě jiného měl jednat o kontroverzním severokorejském jaderném a raketovém programu. Mluvilo se zřejmě také o americko-čínských obchodních vztazích nebo o sporné snaze Pekingu převzít kontrolu nad Jihočínským mořem.

Tillerson po sobotním jednání se svým čínském protějškem prohlásil, že se s Wang I shodli na společném úsilí přimět severokorejskou vládu, aby změnila své dosavadní zaměření na realizaci jaderných a raketových programů.

Severní Korea otestovala nový raketový motor. Zkoušce přihlížel i vůdce Kim Čong-un

Číst článek

Wang, který ocenil rozhovor s Tillersonem, podle Reuters ale poznamenal, že k vyřešení problému kolem Severní Koreje musí být použity výhradně diplomatické prostředky.

V pátek Tillerson v Soulu pohrozil preventivní vojenskou akcí Spojených států proti Severní Koreji v případě, že by pocit ohrožení její zbrojní aktivitou dosáhl úrovně, že by bylo nutné jednat.

Podle agentury AP to, že Tillerson nevylučuje případný americký vojenský zásah, je pro Peking znepokojující. Může se o to více obávat kolapsu severokorejského režimu a přívalu severokorejských uprchlíků do Číny.

Čínský policista hlídá letadlo amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona, které přistálo v Pekingu | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme