Trump mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu, Čína už podala protest

Nově zvolený americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky mluvil s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Šlo o první takový prezidentský kontakt od roku 1979. Čínské ministerstvo zahraničí už proti tomu protestovalo a vyzvalo USA k pokračování v politice jedné Číny. Podle Bílého domu, v jehož čele stojí až do 20. ledna Barack Obama, ale telefonát nic nemění na postoji Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nastupující americký prezident Donald Trump mluvil s Cchaj Jing-wen, prezidentkou Tchaj-wanu

Nastupující americký prezident Donald Trump mluvil s Cchaj Jing-wen, prezidentkou Tchaj-wanu | Zdroj: ČTK

Telefonát mezi Donaldem Trumpem a a tchajwanskou prezidentkou potvrdila mluvčí nastupujícího amerického prezidenta Hope Hicksová. Podle ní oba státníci konstatovali, že mezi Tchaj-wanem a USA existují blízké hospodářské, politické a bezpečnostní vztahy.

Trump později na twitteru zdůraznil, že iniciativa vzešla od Cchaj Jing-wen. „Prezidentka Tchaj-wanu mi zatelefonovala, aby mi blahopřála k získání prezidentského úřadu. Děkuji!" napsal Trump na sociální síti. Cchaj na to vzápětí reagovala s tím, že obě strany se na kontaktu předem domluvily.

Čínské ministerstvo zahraničí ale záhy oznámilo, že kvůli telefonátu podalo protest k relevantní straně ve Spojených státech. Dále uvedlo, že základem americko-čínských vztahů je politika jedné Číny, a vyzvalo Spojené státy, aby se této politiky držely. USA by podle Pekingu měly také obezřetně zacházet s tchajwanskou otázkou, aby se vyhnuly zbytečnému narušení čínsko-amerických vztahů.

Čína považuje Tchaj-wan za jednu ze svých provincií a hrozí mu vojenským zásahem, pokud by ostrov vyhlásil samostatnost. Tchaj-wan přesto funguje od roku 1949 de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické zřízení, zatímco v Číně pokračuje režim jedné strany. Tchaj-wan nicméně uznává jen 22 převážně malých zemí světa.

Šéf čínské diplomacie Wang I již předtím označil telefonát za malý trik Tchaj-wanu a vyjádřil naději, že USA nezmění politiku jedné Číny, kterou dlouhodobě vyznávají vlády Spojených států.

Wang I rovněž připomněl, že s čínským prezidentem mluvil Trump již krátce po svém vítězství v prezidentských volbách. V tomto rozhovoru podle Wanga Trump vyzdvihl Čínu jako velkou zemi.

Bílý dům, jemuž stále šéfuje prezident Barack Obama, k telefonátu uvedl, že se nic nemění na postoji USA a jejich politice jedné Číny. „Zůstáváme pevně oddáni politice jedné Číny," uvedl mluvčí Obamovy Národní bezpečnostní rady Ned Price. „Naším základním zájmem jsou mírové a stabilní vztahy přes Tchajwanský průliv," dodal.

Americké ministerstvo obrany povede 'vzteklý pes' Mattis. Trump ohlásil jeho jmenování

Číst článek

Čína by podle Tchaj-wanu měla na rozhovor Trumpa s prezidentkou nahlížet s rozvahou. „Vyzýváme Čínu, aby se postavila nové situaci v asijsko-tichomořském regionu a spolupracovala s námi na rozvíjení příznivých vztahů novým způsobem, který přispěje k míru, prosperitě a stabilitě regionu," uvedl tchajwanský vládní úřad, který má na starost vztahy s Čínou.

Jeden z představitelů zastupitelského úřadu Tchaj-wanu ve Washingtonu uvedl, že Trumpův rozhovor znamená historický první kontakt mezi americkým a tchajwanským vůdcem od přerušení diplomatických vztahů mezi Washingtonem a Tchaj-pejí v roce 1979, kdy tehdejší šéf Bílého domu James Carter uznal politiku jedné Číny. V tomtéž roce také Spojené státy navázaly oficiální vztahy s Pekingem.

Od té doby udržují USA s Tchaj-wanem pouze neoficiální vztahy, Washington ale nadále dodává Tchaj-peji zbraně, „aby jí pomohl udržet schopnost se bránit". Trump na to také na twitteru poukázal. „Je zajímavé, že Spojené státy prodávají Tchaj-wanu vojenský materiál za miliardy dolarů, a já bych přitom neměl přijmout blahopřejný telefonát," napsal.

Budoucí americký prezident Donald Trump v pátek telefonicky hovořil se čtyřmi světovými vůdci - prezidentem Afghánistánu Ašrafem Ghaním, filipínským prezidentem Rodrigem Dutertem, singapurským premiérem Lee Hsien Loongem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme