Trump rozšiřuje svůj kabinet, jmenoval šéfa vnitřní bezpečnosti i ochrany životního prostředí. Ministra zahraničí oznámí příští týden

Nově zvolený americký prezident Donald Trump hodlá zveřejnit jméno budoucího ministra zahraničí příští týden. Řekl to v televizi NBC. Trumpův tým také informoval, že za ministra vnitřní bezpečnosti se budoucí prezident chystá nominovat generála námořní pěchoty ve výslužbě Johna Kellyho. Velvyslancem v Číně má být guvernér státu Iowa Terry Branstad. Agenturu pro ochranu životního prostředí povede její kritik Scott Pruitt.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trumo a generál John Kelly, budoucí ministr vnitřní obrany

Donald Trumo a generál John Kelly, budoucí ministr vnitřní obrany | Zdroj: Reuters

Nový ministr vnitřní bezpečnosti USA, šestašedesátiletý generál John Kelly, slouží v armádě od 70. let, účastnil se války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Belgii a po roce 2003 velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Kelly kritizoval dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu ohledně údajně nedostatečné ochrany hranice s Mexikem.

Výběr Kellyho do čela ministerstva vnitřní bezpečnosti znamená, že Trumpův tým bude mít nejméně tři generály. Budoucí prezident, který sám nemá žádné vojenské zkušenosti, vybral do funkce ministra obrany bývalého generála Jamese Mattise a jako svého poradce pro národní bezpečnost bývalého šéfa vojenské rozvědky DIA Michaela Flynna.

Trump před volbami prodal všechny své akcie. Mírní tak obavy ze střetu zájmů

Číst článek

Ministerstvo vnitřní bezpečnosti vzniklo jako odpověď na teroristické útoky z 11. září 2001. Jeho hlavním úkolem je chránit území USA před teroristickými útoky a reagovat na přírodní katastrofy. Zatímco Ministerstvo obrany je pověřeno vojenskými akcemi v cizině, resort vnitřní bezpečnosti je pověřen pracovat spolu s civilními složkami a chránit Spojené státy na domácím území, na jejich hranicích a i za nimi.

Šéfem EPA její odpůrce

Nového šéfa se dočká i Agentura pro ochranu životního prostředí známá pod zkratkou EPA. Do jejího vedení si nově zvolený americký prezident vybral oklahomského ministra spravedlnosti Scotta Pruitta. Ten je velkým zastáncem fosilních paliv. Jeho jmenování je podle deníku New York Times signálem odklonu od ekologické politiky Baracka Obamy.

Pruitt patří k velkým kritikům agentury EPA i Obamova způsobu boje proti klimatickým změnám a sám vedl právnickou bitvu proti Obamově plánu čisté energie, kterou Trump nazval válkou proti uhlí.

Ministr zahraničí: Ve hře stále Romney i Giuliani

Donald Trump při setkání s Mittem Romneyem. | Foto: Reuters

V úvahu na post osobě budoucího šéfa americké diplomacie podle Trumpa stále připadá bývalý prezidentský kandidát za republikány Mitt Romney. O něm se uvažuje už několik týdnů, k nominaci se ale Trump stále neodhodlal. Dalším možným kandidátem je podle amerických novinářů bývalý newyorský starosta Rudy Giuliani.

Trump v této souvislosti prohlásil, že o názor na obsazení vládních postů požádal dosluhujícího prezidenta Baracka Obamu. V úvahách o budoucím ministrovi zahraničí jde podle Trumpa o to, „co je dobré pro tuto zemi.“

Velvyslanec v Pekingu zmírní napětí

Trump vybral i nového velvyslance v Číně. Tím má být guvernér státu Iowa Terry Branstad. Jeho jmenování může podle diplomatů a expertů citovaných agenturou Reuters pomoci zmírnit obchodní napětí mezi oběma zeměmi, které jsou největšími producenty zemědělských produktů na světě. To také naznačuje, že Trump může být připraven přijmout proti Číně méně bojovný postoj, než mnozí očekávali.

Trump dříve například řekl, že chce Čínu označit za měnového manipulátora a uvalit represivní cla na její zboží přicházející do Spojených států. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí jmenování Branstada, který funkci přijímá, uvítal a označil ho za dlouhodobého přítele Číny.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme