Trump se sešel s Romneyem. Z někdejšího rivala by mohl udělat nového ministra zahraničí

Nově zvolený americký prezident Donald Trump se sešel s bývalým republikánským prezidentským kandidátem z roku 2012 a jedním ze svých největších kritiků Mittem Romneyem. Téma schůzky není známé, agentury však spekulují, že Romney by mohl být kandidátem na post ministra zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump při setkání s Mittem Romneyem.

Donald Trump při setkání s Mittem Romneyem. | Zdroj: Reuters

Schůzka podle agentury Reuters trvala hodinu a 20 minut. Trump po ní řekl novinářům, že jednání bylo "skvělé". Romney dodal, že jejich konverzace byla důkladná a dalekosáhlá a týkala se různých mezinárodních témat. Oba se podle agentury AP po setkání usmívali a potřásli si rukama. O tom, zda by Romney mohl být novým členem vlády, se však ani jeden z nich nezmínil.

Romney byl první z dlouhého seznamu lidí, se kterými se chce Trump o víkendu setkat. Trump nyní hledá členy své vlády a sbírá rady. Do Bílého domu má nastoupit 20. ledna.

Král hoaxů: Trumpovi jsem vyhrál volby. Jeho podporovatelé nekontrolují fakta, jen sdílejí články

Číst článek

Romney byl proti nominaci Trumpa na prezidentského kandidáta. V březnu pak uvedl, že Trump by byl nebezpečný jako prezident, protože jeho politika by mohla vyvolat recesi. Vyjádřil se také nelichotivě o jeho přístupu k zahraniční politice a nazval jej podvodníkem a falešníkem. Trump na to reagoval prohlášením, že Romeny je smolař a slaboch, který nechal ve volbách v roce 2012 vyhrát Baracka Obamu. Od zvolení Trumpa prezidentem se však jejich vztah začal měnit a Romney dokonce telefonoval Trumpovi, aby mu pogratuloval ke zvolení.

Zda se Romney stane členem vlády, zatím není jasné. Mluví se i o jiných kandidátech na ministra zahraničí, je mezi nimi bývalý starosta New Yorku Rudy Giuliani, bývalý americký velvyslanec při OSN John Bolton nebo senátor Bob Corker.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme