Trump si vybral Coatse. Kritik Moskvy za anexi Krymu povede tajné služby

Po demisi Jamese Clappera se na post ředitele amerických tajných služeb dostane Daniel Coats, oficiálně to oznámil budoucí prezident Spojených států Donald Trump. Třiasedmdesátiletý Coats do čela úřadu usedne 20. ledna.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Coats

Daniel Coats | Zdroj: Reuters

Podle Trumpa prokazuje Coats hlubokou odbornou znalost problematiky a má dobrý úsudek. Coats je tradiční konzervativec, který ukončil šestiletou dráhu senátora tento týden, kdy skočilo i funkční období starého Kongresu. Za úřadování prezidenta George W. Bushe působil jako velvyslanec Spojených států v Německu.

„Není pro mě důležitějšího úkolu než udržet Ameriku v bezpečí. Aby tomu tak bylo, využiju k tomu každý nástroj, který budu mít k dispozici,“ nechal se slyšet Coats ve společném prohlášení s Trumpem.

Anonymous v USA zveřejnili v roce 2015 identitu lidí napojených na Ku-klux-klan, mezi kterými byl i tehdejší senátor Coats

Číst článek

„Coats je skvělá volba,“ řekl republikán a předseda Senátu Richard Burr agentuře Reuters. Podle zdrojů blízkých Trumpovi byl mezi kandidáty i guvernér New Jersey Chris Christie. Ten se ale rozhodl nabídku nepřijmout.

V Senátu Coats patřil k hlasitým kritikům Ruska a tlačil na administrativu Baracka Obamy, aby tvrdě potrestal Moskvu za anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Kreml uvalil po amerických sankcích odvetná opatření i na USA, součástí kterých byl i Coats. Kreml mu zakázal cestovat do Ruské federace.

Ve Washingtonu je Daniel Coats známí především kvůli svému konzervativnímu postoji k homosexuálům. Je považován za tvůrce principu „neptej se a nemluv o tom“. Ten homosexuálům sice umožnil sloužit v armádě, ale zakazoval o své orientaci hovořit. V roce 2011 bylo od tohoto přístupu upuštěno. Coats s tím ovšem nesouhlasil.

V loňském roce hlasoval Coats proti zákonu, který omezuje hromadný sběr dat o telefonní komunikaci tajnými službami. Poté, co bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden poskytl novinářům utajované informace o monitorovacích programech, slíbil Barack Obama zreformovat Národní agenturu pro bezpečnost (NSA). Reakcí Kongresu byl právě výše zmíněný Freedom Act.

V roce 2013 se zařadil mezi senátory, kvůli kterým neprošel Obamův zákon o prověrkách zájemců o nákup zbraní. V roce 1993 však byl jedním z podporovatelů tzv. Bradyho zákona, který byl za uplynulých 20 let nejvýraznějším opatřením ve prospěch kontroly zbraní.

Daniel Ray Coats se narodil 16. května 1943 v Jacksonu ve státě Michigan. Vystudoval politické vědy na Wheatonské univerzitě a práva na Indianské univerzitě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme