Trump vyzval k posílení jaderného arzenálu Spojených států

Budoucí americký prezident Donald Trump napsal na svůj twitterový účet, že je nutné výrazně posílit jaderný arzenál země. Dosavadní politika USA vedla přitom spíše k jadernému odzbrojování.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: Matt Rourke | Zdroj: ČTK

„Spojené státy musí výrazně posílit a rozšířit svůj jaderný arzenál, dokud svět ohledně jaderných bomb nepřijde k rozumu,“ napsal Trump ve čtvrtek večer na twitter. Podle mluvčího Jasona Millera Trump svým vyjádřením odkazoval na rizika jaderného zbrojení a kritickou potřebu zabránit mu zejména mezi teroristickými organizacemi a nestabilními režimy.

Trump se takto vyjádřil několik hodin poté, co ruský prezident Vladimir Putin před ruskou generalitou prohlásil, že ruské rakety musejí být schopny spolehlivě překonat stávající i budoucí systémy protiraketové obrany.

Šéf CIA Trumpovi: Pozor na zrušení jaderné dohody s Íránem a ruské sliby

Číst článek

Náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov na této poradě řekl, že Rusko bude nadále zvětšovat své strategické jaderné síly, dokud nedosáhnou limitů, jež stanovuje dohoda s USA o omezení strategických útočných zbraní.

Současný americký prezident Barack Obama během svého období prosazoval jaderné odzbrojování a v roce 2010 s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem podepsal v Praze dohodu START, která oběma zemím ukládala snížení počtu jaderných hlavic. Podle dohody, která je platná do roku 2021, smí každá strana disponovat 700 nosiči a 1550 jadernými hlavicemi.

ČTK, moš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme