Trumpovi lidé během kampaně opakovaně komunikovali s ruskými agenty, tvrdí New York Times

Členové volebního týmu Donalda Trumpa byli během loňské prezidentské kampaně opakovaně v kontaktu s představiteli ruských tajných služeb a ruské vlády. Podle středeční zprávy amerického listu The New York Times to vyplývá z nahrávek telefonních hovorů, o kterých ho informovali čtyři současní i bývalí vysoce postavení představitelé Spojených států.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Donald Trump

Donald Trump | Foto: White House Press Office, CC0 Public domain

Podle NYT se Rusové spojili mimo jiné s Paulem Manafortem, volebním manažerem Trumpovy kampaně, který loni v srpnu na svou funkci rezignoval kvůli obviněním, že pobíral peníze od bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Manafort, který se věnuje politickému poradenství a v tomto oboru také působil v letech 2007 až 2012 na Ukrajině, odmítl, že by vědomě s představiteli ruských tajných služeb hovořil. „Je to absurdní," řekl v reakci na zprávu amerického listu a dodal:

Trumpovu vládu infikovala rusofobie, komentují v Moskvě pád vlivného poradce Flynna

Číst článek

„Vůbec nevím, na co to odkazuje. Nikdy jsem vědomě nemluvil s ruskými tajnými agenty a nikdy jsem nebyl zapojen do ničeho s ruskou vládou nebo administrativou Vladimíra Putina.“

Zdroje NYT žádná další konkrétní jména neuvedly. Jednalo se podle nich nejen o členy Trumpova volebního štábu, ale i další osoby z okolí současného amerického prezidenta.

Americké tajné služby a vyšetřovatelé odhalili kontakty členů Trumpovy kampaně s Rusy zhruba ve stejné době, kdy narazily na důkazy o snaze Moskvy ovlivnit výsledek amerických prezidentských voleb hackerskými útoky, uvedl NYT s odvoláním na tři zdroje, které zůstaly kvůli vyšetřování v anonymitě.

‚Napěchujeme ho špatnými chlápky.‘ Podezřelý vězeň otestuje Trumpův slib o Guatánamu

Číst článek

Podle jejich informací se ale nenašly žádné důkazy, že by Trumpův volební štáb s Rusy jakkoli spolupracoval na kybernetických útocích nebo se jejich pomocí jiným nekalým způsobem pokoušel ovlivnit volby v Trumpův prospěch.

Opakované telefonáty s ruskými agenty americké tajné služby zalarmovaly. Představitelé, kteří s NYT mluvili, nesdělili serveru mnoho detailů ani to, o čem se během telefonátů hovořilo, kdo byli ruští zpravodajci nebo kolik lidí z Trumpova týmu s Rusy mluvilo. Není ani jisté, zda se komunikace nějak týkala Donalda Trumpa.

Bílý dům se zatím ke zprávě amerického listu nevyjádřil, stejně jako FBI. Donald Trump na svém Twitteru ale uvedl, že americké tajné služby nelegálně poskytují informace skomírajícím médiím, jako je New York Times a Washington Post. Tvrzení NYT pak označil za nesmysl, který má jen zastínit řadu chyb v kampani Hillary Clintonové.

Kontakty svých agentů se štábem Donalda Trumpa popřela ve středu ruská rozvědka SVR, která obvykle podobné diskuse nekomentuje. Mluvčí SVR v rozhovoru s agenturou TASS označil tvrzení newyorského deníku za „výmysl prezentovaný bez důkazů".

Také kremelský mluvčí Dmitrij Peskov upozornil, že zpráva NYT není založena na faktech. „Nevěřme novinovým zprávám bez zřejmého zdroje a se směšnými odkazy," řekl Peskov.

ČTK, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme