Turecké úřady jihovýchod země odstřihly od internetu. Chtějí tak předejít protestům Kurdů

Turecké úřady odpojily jihovýchod země od internetu. Snaží se tak předejít eskalaci protestů. Bez přístupu k síti je podle odhadů v oblastech obývaných především Kurdy šest milionů lidí, a to například ve městech Mardin nebo Diyarbakır. Internet tam prakticky nefunguje od minulého čtvrtka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto)

Počítač, klávesnice, hacker, psaní na počítači, na klávesnici (ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Jihovýchodní Turecko bývá v posledních dnech od internetu odpojené vždy od 10 do 19 hodin. Místní obyvatelé si stěžují, že jsou tak odříznutí od světa.

Úřady ke kroku přistoupily kvůli strachu z protestů. Mezi vládou a kurdskou menšinou, která tvoří okolo dvaceti procent obyvatel, po červencovém potlačeném pokusu o státní převrat vzrostlo dlouhodobé napětí.

Turecká policie zadržela šéfredaktora a dalších devět lidí z opozičního listu Cumhuriyet

Číst článek

Nespokojenost posílily čistky, které odstraňují z pozic lidi údajně spřízněné s hnutím Fetullaha Gülena. Islámského duchovního žijícího v exilu ve Spojených státech vláda viní ze zosnování nevydařeného vojenského převratu.

Zatčeni byli i starostové většinově kurdských měst a místní následně vyšli protestovat do ulic. Masové akce probíhaly zejména v Diyarbakıru, kde došlo i ke střetům s policisty. Vypnutí internetu v oblasti má tak znemožnit svolávání demonstrantů a sdílení fotek i videí přes sociální sítě.

Odstřižení od internetu jako taktika

Úřady chtějí místní obyvatele odříznout především od v Turecku velmi oblíbeného twitteru, který je s protesty na jihovýchodě spojený.

Omezování přístupu k internetu je v zemi poměrně běžné, úřady krok používají jako taktiku. Přistoupily k ní i v době protestů na istanbulském náměstí Taksim. Blokují pak především právě sociální sítě.

Celkem je v Turecku blokováno přibližně 112 tisíc webů, například s náboženskou a sexuální tematikou, ale i se zpravodajstvím.

Trestná navíc může být i kritika v podobě tweetů nebo příspěvků na Facebooku. Jeden muž v Turecku například doplatil na to, že zveřejnil obrázek přirovnávající prezidenta Erdogana k filmovému Gloomovi z Pána prstenů. Soud rozhodl, že se jedná o negativní postavu a muž mimo jiné přišel o pozici lékaře.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme