Turecko pozastavilo činnost 370 nevládních organizací. Prý kvůli teroristickým aktivitám

V Turecku pokračují čistky po červencovém pokusu o puč. Vláda pozastavila fungování 370 neziskových organizací. Podle vicepremiéra Numana Kurtulmuse existuje podezření, že tyto organizace spolupracují s teroristy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Islámský duchovní Fethullah Gülen

Islámský duchovní Fethullah Gülen | Foto: BBC News, zdroj: YouTube.com

Mezi organizacemi jsou také skupiny bojující za lidská práva nebo pracující s dětmi. Podle ministerstva vnitra je 153 z nich napojeno na Fethullaha Güllena, kterého turecké úřady obvinily z organizování puče. Dalších 190 skupin je údajně napojeno na Stranu kurdských pracujících, 19 na Revoluční stranu pro lidové osvobození a osm na Islámský stát.

„Tyto organizace nejsou uzavřeny, jejich činnost byla pozastavena. Jsou pádné důkazy, že jsou spojeny s teroristickými organizacemi,“ uvedl Kurtulmus.

'Na Balkáně mají Turky rádi.' Erdogan by chtěl rozšířit hranice, odvolává se na Atatürka a Osmanskou říši

Číst článek

Podle agentury AP turecká policie provedla v kancelářích některých organizací razie. V několika případech se setkala s odporem, což vedlo k zadržení členů organizací.

„Turecko musí bojovat s terorismem na tolika různých frontách. Snažíme se očistit státní instituce od gülenistů. A zároveň bojujeme s kurdskými ozbrojenci a Islámským státem,“ dodal Kurtulmus.

Turecká vláda se stala terčem ostré kritiky kvůli postupu proti svým odpůrcům po červencovém nezdařeném pokusu o vojenský převrat. Kvůli údajnému napojení na duchovního Fethullaha Güllena žijícího v USA bylo zhruba 37 tisíc lidí uvězněno. Více než 110 tisíc lidí bylo ze stejného důvodu propuštěno z práce či přesunuto na nižší pozici, informuje agentura Reuters.

ČTK, Jakub Lucký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme