Uber musí řidičům zaplatit 20 milionů. Lákal na skvělé výdělky, které neodpovídaly realitě

Uber - společnost nabízející sdílený odvoz, řeší další problém. Ve svých inzerátech lákala na příjmy, které značně pokulhávaly za realitou. Nyní musí řidičům zaplatit 20milionovou pokutu. Informace přinesla BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řidič - řízení - taxi - uber

řidič - řízení - taxi - uber | Foto: CC BY-ND 2.0, {Guerrilla Futures | Jason Tester}

Mezi lednem a březnem 2015 dávala bostonská pobočka společnosti Uber na portál Craigslist inzeráty v naději, že naláká do svých řad nové řidiče. A nabízela velmi atraktivní výdělky. V Bostonu například slibovala potenciálním zájemcům příjem až 25 dolarů na hodinu.

"Potenciální příjem, který řidič UberX může za rok vydělat, je více než 90 tisíc dolarů v New Yorku a více než 74 tisíc v San Franciscu,“ sliboval Uber.

Uber musel kvůli sporu s úřady stáhnout samořídící auta z ulic San Franciska

Číst článek

Jak vyplývá z žaloby, která se dostala až k americké Federální obchodní komisi, ve skutečnosti si ale na takovou částku přišlo pouze 10 procent bostonských řidičů. Pro ty, kteří pracovali alespoň 40 hodin týdně, tedy výplata byla přibližně 21 až 29 tisíc dolarů.

Kromě toho komise vyjmenovala dalších 18 měst po celých USA, kde Uber lákal na mnohem lukrativnější nabídky, než jaké reálně nabízel.

Ve čtvrtek společnost souhlasila, že poškozeným řidičům vyplatí 20 milionů. Jak píše BBC, učinila tak, aby celou situaci uklidnila. Svou vinu ale podle svých prohlášení nepřipouští. Inzeráty už prý pozměnila, ale zatím nesdělila jakým způsobem.

Zaměstnanci Uberu špehovali politiky, své bývalé partnery i Beyoncé, tvrdí bývalý vyšetřovatel

Číst článek

„Jsme rádi, že se podařilo dosáhnout dohody s Federální obchodní komisí,“ uvedla k záležitosti mluvčí Uberu. „Chceme také ujistit, že Uber je tou nejlepší volbou pro každého, kdo si chce vydělat a zároveň mít volnou pracovní dobu,“ dodala.

Řidiči si nicméně stěžují, že zmiňované změny neulehčí jejich nákladům na údržbu jejich aut. „Být řidičem pro sdílenou taxi službu je ve skutečnosti mnohem méně výhodné, než se z reklam může zdát. Je dobře, že se tímhle komise zabývá,“ uvedl Jim Conigliaro z Nezávislé řidičské asociace.

Daniela Brodcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme