UKIP má nového předsedu. ‚Ujistíme se, že brexit opravdu bude znamenat brexit,’ prohlásil Paul Nuttall

Britská Strana pro nezávislost Spojeného království UKIP ohlásila v pondělí jméno svého nového předsedy. Stal se jim čtyřicetiletý Paul Nuttall, který stranu zastupuje v Evropském parlamentu. S vedením UKIPU se zároveň rozloučil jeho nejznámější člen a opakovaný předseda Nigel Farage.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Paul Nuttall - bývalý předseda strany UKIP

Paul Nuttall - bývalý předseda strany UKIP | Zdroj: Reuters

„Nebudu stranu řídit ze zadního sedadla,“ vyvrátil Farage dohady o tom, že by se mohl na vedení strany nadále podílet z pozadí. Politik se prý kromě dokončení práce v Evropském parlamentu plánuje věnovat moderování rozhlasových pořadů a psaní. Zmínil zároveň, že se tento týden opět chystá do Spojených států „pouze jako turista“. Nigel Farage byl první zahraniční politik, který se v USA setkal s nově zvoleným prezidentem Donaldem Trumpem. I tehdy přítomným novinářům vzkázal, že je tam jenom jako turista.

Jak Farage, tak i nový předseda Nuttall zdůraznili, že strana chce dohlédnout na to, aby kabinet Theresy Mayové naplnil závazky, které mu plynou z referenda o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Nový předseda, jenž vyhrál vnitrostranické hlasování s 62,6 procenta hlasů, zároveň přednesl svou touhu sjednotit stranu, která je dlouhodobě známá bouřlivými konflikty mezi svými členy. „Pokud UKIP padne, nebude zde tlak na vládu Theresy Mayové, aby naplnila brexit… což nikdy nedovolím,“ prohlásil Nuttall.

Evropský parlament chce po euroskepticích zpátky miliony korun. Je to šikana, odpovídají

Číst článek

Na setkání strany se vystupující několikrát odkázali na americké volby a vítězství Donalda Trumpa. Na jeho heslo „Make America Great Again“ odkázal i Nuttall, když členům strany vzkázal „We will put the Great back in Britain“, což lze přeložit jako „Uděláme Británii opět velkou".

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme