Unie chce víc pomáhat Libyi. Doufá, že tak zastaví příliv uprchlíků z Afriky

Evropská unie chce společně podporovat Libyi a omezit tak příliv uprchlíků z Afriky. Shodli se na tom lídři členských zemí na summit na Maltě. Vyjádřili také znepokojení nad některými kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa. Oznámil to maltský premiér Joseph Muscat. S novou americkou vládou chce unie přesto spolupracovat a udržovat s ní dobré vztahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afričtí uprchlíci na přeplněné lodi

Afričtí uprchlíci na přeplněné lodi | Zdroj: ČTK

Podle Muscata nepanuje v EU protiamerická nálada. Osmadvacítka ale nezůstane zticha, pokud budou Spojené státy pošlapávat principy důležité pro Evropu.

Muscat tím narážel na vyjádření Donalda Trumpa, kterými zpochybnil budoucnost Evropské unie a eura nebo na jeho rozhodnutí zakázat vstup do USA některým cizincům. Podle předsedy summitu Donalda Tuska navzdory tomu zůstává spolupráce se Spojenými státy pro Evropskou unii absolutní prioritou.

„Česká republika se aktivně podílí na výcviku libyjské pobřežní stráže. V první fázi projektu jsme přispěli více než milionem korun a naše finanční podpora bude pokračovat. S evropskými kolegy jsme se dnes zároveň dohodli na důsledném boji proti pašerákům lidí, na podpoře Libye při ochraně jižní hranice a pomoci s budováním kapacit pro uprchlíky,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme