Unie pohrozí podporovatelům Asadova režimu sankcemi, vyplývá z dokumentu

Evropská unie chce na summitu v Bruselu pohrozit podporovatelům syrského režimu sankcemi, a to pokud neskončí zabíjení v Aleppu. Hrozbu obsahuje návrh závěrečného prohlášení summitu, o kterém budou ve čtvrtek evropští premiéři a prezidenti jednat. Radiožurnál má text k dispozici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu

Německá kancléřka Angela Merkelová na summitu v Bruselu | Zdroj: Reuters

Návrh sice výslovně nezmiňuje Rusko, na nutnosti tvrdého postupu proti Moskvě se ale shodují všichni účastníci vrcholné schůzky.

Podle německé kancléřky Angely Merkelové je to, co se děje s ruským přispěním v Aleppu, naprosto nelidské a musí to co nejrychleji skončit, a to nejen na pár hodin.

Povstalci odmítají opustit Aleppo. Ostřelováním v tom brání i civilistům, tvrdí libanonská televize

Číst článek

Předseda summitu Donald Tusk řekl, že evropští lídři v Bruselu sankce na nikoho neuvalí. Unie ale musí mít připravenu i tuto možnost, pokud zločiny v Aleppu neskončí.

S hrozbou sankcí proti podporovatelům syrského režimu souhlasí i Česko. „Pro Českou republiku takto obecná formulace, takto otevřená formulace nepředstavuje zásadní problém,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD.

Summit je vůbec první pro novou britskou premiérku Theresu Mayovou, která má evropským kolegům poprvé oficiálně oznámit termín zahájení procesu odchodu z Unie. Na ostrovech už veřejně prohlásila, že to plánuje na konec března příštího roku.

O samotném brexitu se ale mluvit nebude. Evropští lídři trvají na tom, že podmínky nezačnou vyjednávat dříve, než bude proces zahájen.

Slovenský premiér Robert Fico na summitu oznámil, že jeho země, která právě předsedá Radě Evropské unie, připravuje alternativní návrh k systému povinných kvót na přerozdělování uprchlíků. Detaily se Bratislava chystá zveřejnit po skočení zasedání.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme