Úřady zapečetily pobočku Amnesty International v Moskvě. Organizace neplatila nájem, tvrdí

Moskevské úřady nechaly zapečetit sídlo tamní pobočky organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Zaměstnanci se tak po příchodu do práce nemohli dostat dovnitř. Úřady své kroky vysvětlují tím, že organizace je pozadu s platbou nájmu a nevyslyšela ani jejich varování. To ale zaměstnanci Amnesty International odmítají s tím, že varování nedostali a o řádné platbě nájemného mají důkazy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskevské úřady zapečetily pobočku Amnesty International

Moskevské úřady zapečetily pobočku Amnesty International | Zdroj: Reuters

Úřady nechaly mimo jiné vyměnit zámky a odpojit elektřinu. Moskevský úřad pro státní nemovitosti, od nějž si Amnesty International kanceláře pronajímá, nechtěl nejprve záležitost vůbec komentovat.

O něco později uvedl, že postupovali zcela v mezích zákona a organizace nezaplatila nájem včas. Podle prohlášení úřadu několikrát organizaci o nedoplatcích varovali, ta ale stížnosti ignorovala.

Regionální ředitel organizace pro Evropu John Dalhuisen uvedl, že jde o bizarní situaci a tvrzení úřadů není pravdivé. „Nedostali jsme žádné varování a máme dokumenty, které dokazují, že jsme zaplatili nájemné včetně toho říjnového,“ řekl.

„Pracujeme na vyřešení této situace tak rychle, jak jen to jde, a velmi doufáme, že existuje jednoduché administrativní vysvětlení této překážky pro naši práci," dodal.

Organizace jako Amnesty International, které dostávají peníze ze zahraničí a jsou kritické vůči Kremlu, jsou v posledních letech pod velkým tlakem. Některé byly označeny za „cizí agenty" a ocitly se tak pod drobnohledem úřadů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme