USA budou usilovat o širší koalici v boji proti Islámskému státu

Spojené státy budou pokračovat v kampani proti bojovníkům militantního hnutí Islámský stát na Blízkém východě. Americký prezident Barack Obama to potvrdil několik hodin poté, co USA a jejich spojenci zahájili další fázi boje proti Islámskému státu v Sýrii. Do leteckých úderů se podle Obamy zapojilo i pět arabských spojenců Washingtonu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Zdroj: Reuters

Spojené státy podle prezidenta Baracka Obamy nestojí v boji proti ozbrojencům hnutí Islámský stát samy. Na operaci v Sýrii se podílí Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Jordánsko, Bahrajn a Katar.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projev amerického prezidenta sledovala zpravodajka ČRo Lenka Kabrhelová

"Spojené státy jsou pyšné, že stojí bok po boku s těmito národy v boji za naši společnou národní bezpečnost. Síla této koalice dává jasný vzkaz, že to není jen boj Ameriky, ale že národy a vlády na Blízkém východě odmítají takzvaný Islámský stát a usilují o mír a bezpečnost, kterou si zaslouží," uvedl americký prezident.

Mezinárodní koalice v tuto chvíli čítá na 40 zemí. S mnohými lídry bude prezident Barack Obama mluvit o dalším postupu během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

USA a jejich spojenci ukončili první fázi úderu na Islámský stát v Sýrii

Číst článek

Mimo jiné chce koordinovat úsilí ve snaze odstřihnout Islámský stát od financí a zastavit příliv nových bojovníků do řad extremistického hnutí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úderech USA a spojenců v Sýrii mluvil na Radiožurnálu bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý

Podle zdrojů agentury Reuters by se k úderům proti islamistům možná už zítra mohla připojit i Velká Británie. O další bombardování džihádistů dnes požádali také kurdští bojovníci v Iráku.

Barack Obama v projevu informoval veřejnost, že kromě Islámského státu americká armáda zaútočila v Sýrii i na organizaci Khorasan. Nepříliš známá odnož Al-Káidy má podle bezpečnostních expertů potenciál stát se hrozbou pro USA.

Agentura Reuters dokonce uvádí, že tato buňka nebyla daleko od završení příprav na teroristický útok v Evropě nebo ve Spojených státech.

Česko podporuje vojenskou akci proti Islámskému státu, zapojovat se ale nebude

Číst článek

Martin Hromádka, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme