USA čelí epidemii: 20 milionů lidí je závislých na drogách, lécích a alkoholu

Americký hlavní lékař varuje před epidemií závislostí. V zemi přibývá lidí, kteří zneužívají léky, drogy nebo alkohol. Závislých je nyní na 20 milionů, to je stejný počet jako u lidí nemocných cukrovkou. Úřad hlavního lékaře proto vyzval k celonárodní akci, která by trend zastavila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Heroin, Ohio, dítě, rodiče

Heroin, Ohio, dítě, rodiče | Foto: Facebook City of East Liverpool

Závislost na drogách a alkoholu je podle zprávy hlavního lékaře Spojených států Viveka Murthyho podceňovaným a neléčeným problémem.

Závislých je v USA na 20 milionů obyvatel, to je stejný počet jako počet lidí nemocných cukrovkou, nebo 1,5krát tolik co všechna onemocnění rakovinou dohromady.

Pětina národa se v USA oddává nezřízenému pití alkoholu. To vše má obrovské finanční a společenské dopady. Dopady na ekonomiku v podobě menší produktivity nebo v nákladech na soudnictví a justici. Úřad hlavního lékaře označují míru závislostí za krizi veřejného zdraví.

Úřad varuje, že každých 19 minut v zemi zemře jeden člověk na předávkování heroinem nebo jinými opiáty. Americká vláda se už několik let snaží dostat pod kontrolu také zneužívání návykových léků proti bolesti.

Lékaři neví, co předepisují

Za raketovým nárůstem je často dobrý úmysl lékařů. Často předepisují léky, aniž by věděli, že jsou návykové, což je podle expertů šokující. Závislost se na nich vytvoří rychle a je podobná té na heroinu.

Mezi lety 1996 a 2014 v USA zemřelo na předávkování 165 tisíc lidí. Situace je tak vážná, že hlavní lékař Murthy před pár měsíci oslovil všechny lékaře v zemi, varoval je před dramatickými důsledky a požádal je o společnou akci a změnu zvyklostí, s jakými předepisují léky. V USA to bylo vůbec poprvé, co se hlavní lékař obrátil s tak urgentní výzvou na všechny doktory.

Roční náklady na drogové a alkoholové závislosti experti vyčíslili na víc než 440 miliard dolarů, což je téměř dvakrát tolik než výdaje na onemocnění cukrovkou. Zpráva vyzývá k celkové změně přístupu k závislostem, zlepšení dostupnosti léčby a plošné prevenci.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme