USA propustí Jonathana Pollarda, odsouzeného v 80. letech za špionáž pro Izrael

Američan Jonathan Pollard, odsouzený v 80. letech za špionáž pro Izrael k doživotnímu vězení, se zřejmě po třiceti letech dostane na svobodu. O podmínečném propuštění informovali v úterý jeho advokáti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Američan Jonathan Pollard, odsouzený za špionáž pro Izrael, na snímku z roku 1991

Američan Jonathan Pollard, odsouzený za špionáž pro Izrael, na snímku z roku 1991 | Zdroj: Reuters

Pollard pracoval pro americké námořnictvo jako analytik. V té době údajně izraelské vládě poskytoval tisíce tajných dokumentů, třeba o syrských chemických zbraních nebo o pákistánské atomové bombě.

Když se zjistilo, že z Pollardovy kanceláře zmizely tyto složky, ukryl se Američan se svou rodinou na izraelské ambasádě a žádal o azyl. V roce 1987 ho však zadržela FBI.

Izrael se několikrát zasazoval o propuštění Jonathana Pollarda a jeho případ se v pominulosti podepsal na zhoršení izraelsko-amerických vztahů.

Světová média spekulují o tom, že nyní se Spojené státy Pollardovým propuštěním snaží zmírnit napětí s Izraelem, které vyvolala nedávná dohoda o íránském jaderném programu.

Dnes šedesátiletý Pollard z vězení vyjde 21. listopadu – tedy přesně třicet let od svého zadržení.

Po dobu dalších pěti let by neměl opustit Spojné státy, což však může změnit americký prezident. Očekává se, že Pollard požádá, aby mohl odcestovat do Izraele, který mu už před lety poskytl občanství.

Lidé v Izraeli protestují za propuštění Američana Jonathana Pollarda, uvězněného v USA za špionáž pro židovský stát (snímek z Jeruzaléma z roku 2005) | Foto: Reuters

Pavlína Nečásková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme