USA proti mně organizují puč, tvrdí prezident Venezuely. Opozice ho žene před soud

Opozice chce soudit prezidenta Venezuely za porušování ústavy. Podle vládních socialistů, ale opoziční parlament nemá žádnou moc.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Venezuelský prezident Nicolás Maduro | Zdroj: Reuters

Venezuelská opozice odhlasovala v parlamentu soud proti prezidentovi Nicolási Madurovi. Socialistického politika chce hnát k odpovědnosti kvůli údajnému porušování ústavy.

Před týdnem soud zastavil referendum o svržení Madura, které se opozice snažila prosadit. Druhé kolo sbírání podpisů, nutné pro vyhlášení referenda, mělo původně začít ve středu.

Prezident Nicolás Maduro po hlasování v parlamentu prohlásil, že opozice se pokouší o parlamentní puč a že se řídí zájmy americké armády, která je prý posedlá zničením Venezuely.

Venezuelská volební rada přerušila proces odvolání prezidenta Madura

Číst článek

Žádost o soud s Madurem ale pravděpodobně vyzní naprázdno. Vládní socialisté navíc namítají, že podle nejvyššího soudu ztratil parlament veškerou moc. V prosincových volbách získala spojená protimadurovská opozice ve venezuelském zákonodárném shromáždění většinu. Její předáci později prohlásili, že proti vládě a prezidentovi chtějí bojovat všemi prostředky včetně občanských nepokojů.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme