Útočníci hodili granát na polský konzulát na Ukrajině, Varšava předvolala velvyslance

Na polský konzulát v západoukrajinském městě Luck se střílelo, informoval o tom polský konzul Krzysztof Sawicki. Podle něho byla budova poškozena, nikdo ale nebyl zraněn. Událost vyšetřuje ukrajinská policie. Varšava už předvolala ukrajinského velvyslance v Polsku. Ukrajinský ministr zahraničí Pavlo Klimkin označil událost za „podlý útok“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova polského ministerstva zahraničí ve Varšavě

Budova polského ministerstva zahraničí ve Varšavě | Foto: Filip Harzer

„Šlo pravděpodobně o útok z granátometu. Zasaženo bylo horní patro, zůstala tam 70 centimetrů velká díra,“ uvedl Sawicki pro agenturu PAP. Výbuch granátu už podle polského ministerstva zahraničí potvrdili ukrajinští vyšetřovatelé.

K incidentu došlo v noci z úterý na středu. V té době byla v budově konzulátu jen ochranka.

K události se už vyjádřil maršálek polského Senátu Stanisław Karczewski z vládní strany Právo a spravedlnost. Polsko podle něj bude apelovat na policii a ukrajinskou vládu, aby se věc prošetřila. Karczewski je prý vnitřně přesvědčený o tom, vztahy s Ukrajinou chce narušit „třetí strana“.

Polské ministerstvo zahraničí už informovalo, že ambasáda v Kyjevě zašle ukrajinské diplomacii protestní nótu. Varšava zároveň předvolala ukrajinského velvyslance v Polsku.

Podle ukrajinského ministra zahraničních Pavlo Klimkin‏a věcí udělá Ukrajina vše proto, aby pachatele potrestala. „Jsem pobouřený ozbrojenou provokací proti polskému konzulátu. Jde o podlost těch, kteří jsou proti přátelství Ukrajiny s Polskem,“ uvedl ministr na Twitteru.

Město Luck leží na severozápadě Ukrajiny na historickém území Volyně, které hrálo významnou roli ve vztazích mezi oběma zeměmi. V letech 1943-1944 tu docházelo k rozsáhlým etnickým čistkám mezi Ukrajinci a Poláky.

Téma loni oživil nový polský film Volyň a také diplomatická přestřelka mezi zeměmi. Polský parlament loni v létě označil masakr na Volyni za genocidu.

Filip Harzer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme