Útočníci z Paříže vyhlásili válku celému svobodnému světu, píše německý tisk

Titulní strany evropského i světového tisku zaplnil teroristický útok na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před novinovým stánkem v Nice

Před novinovým stánkem v Nice | Zdroj: Reuters

Například americký list New York Times se obává narůstající polarizace v evropských zemích, pokud se budou podobné útoky jako ten na týdeník Charlie Hebdo ve Francii opakovat. Část evropské společnosti je totiž podle něj už dnes latentně protiislámská. I rakouský Der Standard se bojí, že útok by mohl podpořit různá radikální hnutí.

Před střetem kultur, o němž prý řada zarputilých ideologů sní, varuje německý Spiegel. Pařížský útok prý může posílit francouzskou Národní frontu nebo německé protiislámské hnutí Pegida. Kvůli ochraně západních hodnot ale týdeník volá po tvrdém potrestání viníků.

Britský Guardian odmítá ztotožňování muslimů s islamisty. Bylo by podle něj chybou útok považovat za bitvu mezi islámem a svobodou projevu, mezi muslimy a satirou. Dle mínění Guardianu nesmíme nechat pařížské vrahy definovat islám.

Podle německého listu Frankfurter Allgemeine teroristé sice zaútočili na malou redakci, ale zasáhli celý svobodný tisk, ba dokonce vyhlásili válku celému svobodnému světu. Pokud bychom dovolili mužům s kalašnikovy, aby určovali, co říkáme, píšeme, kreslíme, nebo si dokonce myslíme, byl by to podle frankfurtského deníku konec svobodné a otevřené společnosti.

Britský Telegraph se domnívá, že by se Západ měl přestat obviňovat z islámského terorismu. Džihádisté prý nereagují na kroky Západu, ale vraždí, protože chtějí. Nezáleží při tom, jestli je obětí francouzský karikaturista nebo jezídské dítě, zdůrazňuje Telegraph.

Nejmladší ze tří mužů podezřelých z útoku v pařížské redakci se vzdal

Číst článek

Slovenský deník SME označil pařížské události za útok proti svobodě slova a černý den pro každého novináře. Podle komentátorky britského listu The Independent byla Francie potrestána za to, že ztělesňuje ideál lidských práv.

Řada médií poukazuje na to, že redakce Charlie Hebdo dostávala výhružky již několik let. Připomínají požár v jejích kancelářích v roce 2011 po zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Britský Guardian, rakouský Die Presse, polská Rzeczpospolita nebo slovenské Hospodárske noviny vyzdvihují, že se toho novináři nezalekli a nadále hájili svobodu slova.

Berlín uctil památku obětí pařížského atentátu, u Braniborské brány se sešly stovky lidí

Číst článek

Teroristický útok na redakci Charlie Hebdo odsoudili i představitelé evropských muslimů. Předseda Rady francouzských muslimů Dalil Boubakeur v rozhovoru pro polský deník Rzeczpospolita rezolutně odmítl, že by francouzští muslimové s teroristy sympatizovali. Vraždění je podle něj v rozporu s učením proroka Mohameda.

Souhlasí s ním i bavorský imám Benjamin Idriz, který v německých Süddeutsche Zeitung označil útočníky za maniaky a kriminálníky. Žádnému muslimovi se podle Idrize nelíbí zesměšňování náboženství obecně, tedy ani křesťanství. Prohlašuje ale, že je třeba respektovat svobodu slova a na karikatury nalézt intelektuální odpověď.

Je suis Charlie

Novináři společně s dalšími lidmi po celém světě vyjadřují solidaritu se zavražděnými redaktory satirického časopisu Charlie Hebdo spontánním prohlášením „Je suis Charlie“, tedy „Jsem Charlie“.

Mnohá elektronická i tištěná média ale odmítla ukázat a přetisknout karikatury zobrazující proroka Mohameda. Zejména americké redakce to vysvětlují tím, že jim jejich etická pravidla neumožňují zveřejnit materiál, který by se mohl dotknout náboženského vyznání některých občanů.

Karikaturám se tak vyhnuly třeba The New York Times, Wall Street Journal, Philadelphia Inquirer, Reuters či AP.

Některé servery, jako třeba Bloomberg, Daily Beast, Business Insider nebo Slate, je ale uveřejnily a vlastními karikaturami na vraždu svých francouzských kolegů reagují kreslíři z celého světa.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme