Útočník z istanbulské diskotéky nechal na místě zbraň, pátrání je zatím marné

Nejméně 39 mrtvých, včetně 15 cizinců, a 69 raněných si vyžádal nedělní útok na noční klub Reina v Istanbulu. Novinářům to řekl guvernér istanbulské provincie Vasip Şahin. Zločin označil za teroristický útok. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil. Zda jsou mezi oběťmi Češi, není známo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Istanbul po útoku na noční klub Reina

Istanbul po útoku na noční klub Reina | Zdroj: Reuters

První zprávy hovořily o dvou atentátnících, podle guvernéra byl ale útočník jeden a měl na sobě kostým Santa Clause. I tato informace byla posléze vyvrácena. Vrah ale podle úřadů nechal na místě činu svou zbraň.

Útočník podle oficiálních zdrojů nejprve zastřelil před oblíbeným klubem Reina v centru města dva lidi, jednoho policistu a jednoho civilistu. Poté začal asi půlhodinu po půlnoci středoevropského času namátkou střílet automatickou zbraní uvnitř klubu. Tou dobou bylo na místě na 600 návštěvníků.

Nejvyšší turecký duchovní vůdce Mehmet Görmez útok odsoudil. „Tato událost je vražda a masakr. Teror nemůže být nikdy akceptován...“

Ministr spravedlnosti Bekir Bozdağ na svém twitteru uvedl, že „žádný teroristický útok nenaruší naši jednotu“.

Počet obětí zřejmě ještě není konečný. Doposud byla identifikována zhruba polovina z nich, a to včetně 15 cizinců. Fotbalista Sefa Boydaş byl při útoku v klubu se dvěma přítelkyněmi. Odhaduje, že mrtvých bude ještě více, protože utíkající návštěvníci v panice šlapali po lidech, kteří upadli do bezvědomí.

Izraelské ministerstvo zahraničních věcí sdělilo, že jedna Izraelka byla při útoku zraněna, další zemřela.

O život přišlo nejméně pět občanů Saúdské Arábie, Maročan, dva Libanonci, Libyjec a oběti hlásí i Belgie.

Istanbul po útoku na noční klub Reina | Foto: Reuters

České úřady v současné době nemají k dispozici informace, zda se mezi oběťmi nacházeli i čeští občané. Zda mezi nimi jsou Češi, zatím není známo. "Identita obětí zatím nebyla odhalena ani zastupitelským úřadům," řekla mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek už na svém twitteru vyjádřil soustrast příbuzným zemřelých: „Strašlivý začátek roku 2017 v Istanbulu. Soucítím s rodinami obětí tohoto odporného zločinu.“

"Hon začal"

Klub podle televize NTV prohledávají policisté a pyrotechnici. Zatím není jasné, co se s útočníkem stalo, podle agentury AFP se po něm stále pátrá. "Hon na útočníka začal, policie spustila několik operací. Věříme, že útočníka brzy chytíme," prohlásil turecký ministr vnitra Sulejman Sojlu.

Posléze ale turecké úřady - s odvoláním na bezpečnostní důvody - vyhlásily dočasné informační embargo.

Turci propustili rodinu vraha ruského velvyslance. Na jeho pohřeb přijeli Putin, Medveděv i Lavrov

Číst článek

Lidé skákali do Bosporu

"Než jsem mohla pochopit, co se děje, zhroutil se na mě manžel. Musela jsem odstrčit několik těl, abych se mohla dostat ven. Bylo to děsivé," vylíčila agentuře AP jedna z návštěvnic klubu. Její muž nakonec vyvázl bez vážnějšího zranění, i když jej zasáhly tři kulky.

Příbuzní návštěvníků klubu postávali v chladu u policejního kordonu. „Byla tam moje sestra. Volala mi, že je uvnitř a že slyší výstřely. Od té doby jsem s ní nemluvila,“ řekla jedna žena. „Díkybohu je v pořádku, čekám na něj,“ říká další žena, jejíž starší bratr byl na diskotéce.

Reina je vyhlášený klub, nalézá se na evropské straně Istanbulu. Jen o pár stovek dál se na břehu Bosporu odehrávaly oficiální silvestrovské oslavy, poznamenala agentura AFP. Dodala, že před třemi týdny si atentát, ke kterému se přihlásilo radikální kurdské uskupení, vyžádal v Istanbulu 44 mrtvých.

Stanice BBC připomněla, že v Istanbulu byla vyhlášena přísná bezpečnostní opatření kvůli nebezpečí teroristických útoků a nad bezpečím mělo bdít na 17 000 policistů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme