Útok na britskou poslankyni Coxovou byl podle žalobce úkladnou, politicky motivovanou vraždou

V Londýně začal v pondělí soud s údajným vrahem britské poslankyně Jo Coxové. Obžalovaný ji měl zabít týden před referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie. Žalobce u soudu uvedl, že šlo o úkladnou, politicky motivovanou vraždu. Coxová byla zastánkyní setrvání v EU.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo před parlamentem v Londýně, kam lidé chodí uctít památku Jo Coxové

Pietní místo před parlamentem v Londýně, kam lidé chodí uctít památku Jo Coxové | Zdroj: Reuters

Žalobce Richard Whittam popsal, jak si obžalovaný Thomas Mair týdny před vraždou na internetu sháněl podrobné informace o mladé poslankyni Labour Party. Několik svědků potvrdilo, že Mair během hrůzného činu opakovaně vykřikl „Britain First," což je název extremistické politické strany.

Obžaloba tvrdí, že motiv útoku byl ideologický, a že oběť nesdílela politické názory údajného pachatele, když odmítala odchod Británie z Evropské unie.

U soudu zaznělo, že Thomas Mair zasadil poslankyni 15 bodných ran a třikrát ji zasáhl střelnou zbraní. Na internetu se detailně zajímal taky o bývalého ministra zahraničí Williama Haguea, který mohl být jeho další případnou obětí.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme