Útok na Rakku: Na hlavní město Islámského státu míří 30 tisíc bojovníků

Hlavní město takzvaného Islámského státu Rakka se stalo překvapivě cílem nové ofenzivy. Syrské demokratické síly postupují na jih a blíží se k džihádisty ovládanému městu. Oba hlavní stany Islámského státu - irácký Mosul a syrská Rakka - se tak dostaly pod palbu současně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Syrské demokratické síly na severu od města Rakka

Syrské demokratické síly na severu od města Rakka | Zdroj: Reuters

"Rakku osvobodí její obyvatelé, kteří jsou v arabských, kurdských a turkmenských oddílech Syrských demokratických sil. Vyzýváme všechny, kdo bojují proti terorismu Islámského státu, aby se zúčastnili likvidace tohoto jádra mezinárodního terorismu," prohlásila Džihán Šejch Amadová, mluvčí Syrských demokratických sil.

Syrské demokratické síly vyhlásily kampaň proti hlavnímu městu Islámského státu v sobotu a podle svých slov už postoupily asi o deset kilometrů na jih směrem k Rakce. Nicméně pořád jsou asi 40 kilometrů od samotného města. Po cestě dobyli pět vesnic Islámského státu.

Organizace Syrské demokratické síly vznikla asi před rokem. Její základem jsou syrsko-kurdské jednotky YPG, ale jsou tam také arabské a turkmenské ozbrojené skupiny. Tato formace je nakonec jedinou, na kterou v Sýrii vsadily Spojené státy, které ji podporují a vyzbrojují ji.

Začala velká bitva o Rakka, další baštu Islámského státu

Číst článek

Syrské síly postavili asi 30 tisíc svých příslušníků a na snímcích z bojů z posledních dnů jsou vidět také příslušníci speciálních amerických sil, kteří tam působí jako poradci. Celá operace má být podporována letectvem mezinárodní aliance.

Dříve se mluvilo o tom, že ofenziva proti Rakce začne až po dobytí Mosulu v sousedním Iráku. Je ale možné, že Syrské demokratické síly chtějí zabránit tomu, aby džihádisté z Mosulu utíkali přes hranice na území Sýrie právě do Rakky.

Operace proti městu se chtělo zúčastnit také Turecko a vyřadit tak syrsko-kurdské jednotky, které považuje za teroristické skupiny. Je tedy možné, že Syrské demokratické síly zahájily operaci, aby Turecko nestihlo do situace zasáhnout. Třetí možností je, že operace souvisí s americkými volbami. Končící administrativa prezidenta Obamy může chtít ukázat americké veřejnosti, že dělá kroky proti Islámskému státu a podpořit tak rovněž demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Rakka je mnohem menší město než Mosul. Před válkou měla zhruba desetinovou populaci, nicméně koncentrace ozbrojenců ve městě může být vyšší a jejich zařízení mohou být mnohem důmyslnější, protože Rakku ovládali mnohem déle.

Rakka může být velmi těžký cíl zároveň proto, že džihádisté budou bojovat do poslední kapky krve, protože po jejím dobytí už nemají kam utéct.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme