Už nemusíme přesvědčovat, muslimy nažene k džihádu Trump, radují se radikálové

Boj proti terorismu a vyhoštění muslimů patřily mezi nejvýraznější sliby nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ve Spojených státech se dokonce krátce po středečním vítězství republikánského kandidáta objevilo několik případů útoků na muslimy. Vůdčí postavy světového džihádu výsledek voleb přesto vítají. Pomůže jim prý k vlastnímu úspěchu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump

Vítěz amerických prezidentských voleb Donald Trump | Zdroj: Reuters

Je to důležitý krok k vítězství sunnitského islámu, prohlásil například o Trumpově triumfu radikál Abdalláh al-Muhajsíní. Toho uznává řada džihádistických skupin a Spojené státy ho považují za spojence al-Káidy.

Podle jednoho z předních ideologů al-Káidy Abú Muhammada al-Makdísího pak zvolení Donalda Trumpa znamená zvěstování pádu Ameriky. Jeden z twitterových účtů skupiny Džabhat Fatah aš-Šám, někdejší fronty Nusra, zase vítězství republikána označil za důkaz selhání demokracie.

Duel fotbalistů USA a Mexika má nový rozměr. Trump už loni figuroval v upoutávce na vzájemný zápas

Číst článek

Islamisté dlouhodobě pracně přesvědčují své souvěrce, aby se přidali k džihádu. Tvrdí jim, že Západ chce zničit všechny muslimy a celý islám. Právě to je podle nich cíl všech politiků, a to i těch současných, kteří podle vlastních slov bojují jen proti terorismu.

Teď, jak napsal například Muhajsíní, mohou džihádisté svou strategii odložit. Bude jim prý stačit tlumočit slova amerického prezidenta. Ten podle něj otevřeně mluví z duše celému Západu, ztělesňuje nenávist vůči muslimům a válku proti nim povede otevřeně.

Ideologové radikálů věří, že tím, že Trump vyloučí muslimy z americké společnosti, je přivede pod prapor džihádu, což zvýší počet atentátů.

Stejný názor mají i někteří bezpečnostní analytici, například Rita Katzová z organizace SITE, která sleduje, jak spolu džihádisté komunikují. Podle ní skutečně fandili republikánskému kandidátovi v domnění, že jeho agresivní protiislámská rétorika otevře brány skryté nenávisti Američanů vůči muslimům. A ti se pak ve strachu budou přidávat k těm, kdo jim slibují ochranu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme