Uživatelé jako zboží. Belgičané označili Facebook za slídila v soukromí lidí

Anticenu Velkého bratra pro největšího firemního porušovatele soukromí občanů ve čtvrtek v Belgii dostala americká společnost Facebook. Za největšího slídila v soukromí za rok 2016 označila provozovatele sociální sítě jednomyslně belgická odborná porota i jasná většina hlasujících obyvatel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Zuckerberg, zakladatel a majitel Facebooku

Mark Zuckerberg, zakladatel a majitel Facebooku | Foto: Andrew Feinberg, CC BY 2.0

"Facebook je dolarová multimiliardářská společnost, která má jedno zboží - vás!" řekl Joe McNamee, ředitel mezinárodní advokátní skupiny European Digital Rights (EDRi) se sídlem v Bruselu. Způsob, jakým Facebook zachází s údaji, poškozuje soukromí uživatelů. Lidé si podle ředitele musí uvědomit, že užíváním Facebooku se vzdávají svého soukromí.

Soutěž Big Brother Awards se hlásí k odkazu slavné knihy George Orwella 1984 a poprvé se uskutečnila v roce 1998 v Británii. V současnosti se koná ve více než desítce evropských zemí a jejím cílem je upozornit na rizika, která ohrožují soukromí občanů.

V České republice se koná od roku 2005. Letos v únoru porota neziskové organizace Iuridicum Remedium za největší slídily předchozího roku označila českou policii, firmu Mattel a ministerstvo financí.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme