V Belgii mají první pivovod na světě. Ročně jím proteče pět milionů litrů zlatého moku

Bruggy jsou plné historických památek a různých unikátů. Nyní se k nim přidal další. Místní pivovar Halve Maan vybudoval první pivovod na světě. Spojuje pivovar se stáčírnou a měří tři kilometry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

„Náš pivovar stojí uprostřed historického centra Brugg a vždycky jsme chtěli, aby tady zůstal. Stáčírnu ale máme za městem. Abychom pivo nemuseli neustále převážet velkými cisternami a nezamořovali centrum těžkými náklaďáky, napadlo nás postavit tenhle pivovod," vysvětlil ředitel pivovaru Xavier Vanneste.

Vybudovat pivovod trvalo půl roku. Nešlo jen o jednoduché položení potrubí, protože pivovar nemohl jen tak rozkopat památkově chráněné ulice v centru města, které je na seznamu UNESCO.

Češi schytali kritiku za pití alkoholu, jsou třetí největší pijáci v Evropě

Číst článek

„Nemohli jsme udělat všude výkopy. Pro velkou část potrubí jsme museli razit cestu přímo v podzemí. To ale nebylo to jediné složité na celé té akci. Museli jsme získat spoustu povolení, což v takto starém městě není nijak jednoduché a spolu s projektovými pracemi to zabralo čtyři roky. Při hloubení jsme se museli vyhnout kanalizaci nebo velkým podzemním garážím, které jsou 34 metrů hluboko," popsal všechna úskalí ředitel rodinného pivovaru, jehož jméno česky znamená Půlměsíc.

Pivovodem denně protečou desetitisíce litrů piva. Tříkilometrovou trasu zvládne pivo za 15 minut. Pivovod mohou návštěvníci města na chvíli spatřit v průjezdu rodinného podniku pod skleněným poklopem a pak během prohlídek pivovaru, kde na černé trubky mizící kdesi v zemi neopomene průvodce upozornit.

Pivovod pivo vylepšuje

Přestože tento světový unikát funguje teprve krátkou chvíli, ředitel pivovaru si ho nemůže vynachválit.

„Pivovodem přepravíme zhruba 6000 litrů piva za hodinu. Za rok to dělá pět milionů litrů. Díky pivovodu můžeme naši produkci zvýšit, protože už nemusíme pivo převážet cisternami, ale můžeme ho transportovat doslova ve dne v noci potrubím."

Podle Vannesteho má dokonce potrubí na pivo pozitivní vliv. „Zpočátku jsme měli velké obavy o kvalitu našeho piva. Nechtěli jsme, aby ji doprava potrubím nějak změnila. Dělali jsme proto spoustu testů, abychom zjistili, jaký je ten správný tlak a jestli materiál potrubí pivo nějak neovlivní. Zkoušky po spuštění ale ukázaly, že je v něm méně kyslíku, než když jsme ho přepravovali v cisternách. Jsme si tak jistí, že pivovod našemu pivu neškodí a díky méně kyslíku je možná i lepší."

A co na to ti, kteří půlměsíční pivo pijí? Zaznamenali nějaký rozdíl v kvalitě nebo chuti místního zlatavého moku?

„S chutí piva je to složité. Je hrozně individuální. Když vynecháte u piva chuť, vůni a barvu, nemáte se pak o čem bavit," odpověděl s humorem, ale vyhýbavě průvodce po pivovaru a milovník zdejšího piva Johan.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme