V Bruselu je pojmenováno mnoho ulic po mužích. Proto radnice nazve další ulice po ženách

Schumanovo náměstí, Leopoldův park, Belliardova ulice. To je jen krátký výčet názvů v Bruselu. Evropská unie ale prosazuje rovnost mezi pohlavími. Proto se její metropole Brusel rozhodla nastolit rovnováhu mezi pohlavími i v názvu ulic a prostranství ve městě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruselské náměstí

Bruselské náměstí | Foto: Jiří Hubička | Zdroj: Český rozhlas

Bruselská radnice spočítala, že množství ulic, náměstí a veřejných budov pojmenovaných po mužích výrazně převyšuje počet pojmenovaných po ženách.

Proto radnice vytvořila seznam 26 významných žen, které zasáhly v blízké nebo vzdálenější minulosti do belgických dějin. Mezi navrhovanými jmény jsou političky, průkopnice ženských práv, vědkyně, umělkyně, spisovatelky nebo třeba sportovkyně.

V Belgii mají první pivovod na světě. Ročně jím proteče pět milionů litrů zlatého moku

Číst článek

Mezi navrhovanými jmény je třeba bývalá belgická rekordmanka v plavání Claire Guttensteinová nebo belgická špionka a národní hrdinka Gabrielle Petitová, která má už v Bruselu sochu, ale ulice jí zatím chybí.

Nové ulice a prostranství se budou jmenovat podle žen

Nejznámějším jménem v seznamu je britská labouristická poslankyně Jo Coxová, která byla zavražděna v červnu těsně před referendem o brexitu. Coxová patřila mezi největší odpůrkyně brexitu, což se jí pravděpodobně stalo osudným. Její údajný vrah, který stojí před soudem, ji měl zabít z politických důvodů a u vraždy vykřikovat nacionalistická hesla.

Bruselská radnice chce pojmenovat radnici nebo ulici po Coxové, protože je zaujal její tragický osud, část života prožila v Bruselu a byla také přesvědčenou zastánkyní evropské myšlenky.

Po ženách ze seznamu budou pojmenovány nové ulice, veřejné budovy nebo prostranství. Radnice ale řeší, že by mohla i přejmenovat některé současné.

Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme