V Bulharsku explodoval nákladní vlak s cisternami, zemřelo pět lidí

Na severovýchodě Bulharska vykolejil a explodoval v sobotu ráno nákladní vlak, informovala s odvoláním na místní policii agentura Reuters. Při neštěstí zemřelo pět lidí, úřady preventivně evakuují nedalekou vesnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hasiči u bulharského vlaku, který zničila exploze.

Hasiči u bulharského vlaku, který zničila exploze. | Zdroj: Reuters

Vlak explodoval v 05:42 místního času (04:42 SEČ) v blízkosti vesnice Chitrino. Tam měl výbuch poškodit nejméně 20 budov a zranit 12 dalších lidí. Tajemník ministerstva vnitra Georgi Kostov upřesnil, že soupravu tvořilo 19 cisteren s propan-butanem a s propenem. Dva z vagonů vykolejily a několik cisteren explodovalo. Podle některých informací vagony narazily do vedení vysokého napětí.

„Neočekáváme druhý výbuch, ale evakuujeme lidi z vesnice,“ citovala agentura Reuters šéfa požární a civilní ochrany u místní policie Nikolaje Nikolova. "Evakuováni jsou všichni ohrožení lidé. Ti, kteří odmítají, jsou k tomu přinuceni. Policie postupuje rázně," dodal. Vyjádřil ale obavy, že obětí na životech bude zřejmě víc. Podle Reuters se 150 hasičů snaží uhasit oheň a pátrá po přeživších.

"V tuto chvíli s jistotou víme, že je pět mrtvých," citoval server Novinite ředitele policejního oddělení pro požární bezpečnost a civilní ochranu Nikolaje Nikolova. Podle něj jsou ale ještě další lidé pod troskami.

Úřadující předseda vlády Bojko Borisov, který místo události navštívil, uvedl, že už nehrozí nebezpečí explozí dalších vagonů. Strojvedoucí podle něj vypověděl, že souprava se od pátého vagonu odtrhla. Premiér také naznačil, že počet obětí na životech může vzrůst i mezi zraněnými, protože někteří mají popáleniny až na 90 procentech těla.

Značné jsou podle Borisova materiální škody. První informace hovoří o tom, že bez střechy nad hlavou zůstalo minimálně 40 ze zhruba 800 obyvatel Chitrina. Borisov zároveň vyzval obyvatele blízkého města Šumen, kam převážejí zraněné, aby darovali krev místní nemocnici.

ČTK, MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme