V Egyptě jsme doma, vražedné útoky nás k emigraci nedonutí, říká koptský kněz

Koptové Egypt ani po krvavých útocích neopustí. V opačném případě by křesťanství na Blízkém východě definitivně skončilo, tvrdí koptských kněz Antonios. Vraždění prý čelili od začátku existence církve a vydrží to i tentokrát. Egyptští koptové jsou největší křesťanskou komunitou na Blízkém východě a právě proto jsou častým cílem extremistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Egypťané přícházejí před křesťanský kostel v Tantě, kde došlo v neděli k explozi

Egypťané přícházejí před křesťanský kostel v Tantě, kde došlo v neděli k explozi | Zdroj: Reuters

Přes 40 lidí přišlo v neděli o život při útocích na koptské kostely v Egyptě. Desítky mrtvých si vyžádal podobný atentát v prosinci loňského roku v katedrále svatého Marka v Káhiře. Před dvěma lety zveřejnil tzv. Islámský stát video s popravou 21 egyptských křesťanů, kteří pracovali v Libyi.

"Koptové střeží křesťanství na Blízkém východě nejvíc ze všech. Jakmile by někdo kopty zničil, bude to konec křesťanství v celém regionu," takhle vysvětluje útoky extremistů na kopty kněz Antonios Jerušalímí. Pochází z Káhiry, teď ale koná církevní službu na koptském patriarchátu v Jeruzalémě, přímo na střeše chrámu Božího hrobu.

K útokům v Egyptě se hlásí Islámský stát. Atentátníci zabili celkem 43 lidí, víc než 100 zranili

Číst článek

Utrpení věřících je prý součástí koptské církve od samotného počátku: "Ve středním Egyptě u města Sohág máme klášter, který je zasvěcený mučedníkům. Římané tam totiž za jediný den povraždili 8600 křesťanů. Všechny naše kostely stojí na kostech a krvi našich mrtvých," vysvětluje.

Podle kněze Antoniose je i tohle důvod, proč koptové zůstávají v Egyptě i přes útoky ozbrojenců. "My své věřící k emigraci rozhodně nepovzbuzujeme. Jedině když chtějí mladí studovat v zahraničí, pak je to v pořádku. Ale aby někdo utíkal před extremismem a před útoky, které se v Egyptě dějí, to ne."

Antonios připomíná, že už výraz kopt vychází z řeckého aegyptos, tedy Egypt, a že koptové jsou původními obyvatelé země na Nilu, zatímco Arabové přišli později jako přistěhovalci. Svůj Egypt proto nemůžou koptové opustit.

"Vztahy mezi křesťany a muslimy jsou v Egyptě velmi dobré. Lidé, kteří páchají tyhle útoky, to nejsou normální muslimové. To jsou fanatici,“ vysvětluje kněz. „Často to jsou teenageři, nebo lidé, kteří ztratili životní naději. Pro ně pak tyhle organizace vytvářejí program, který úplně změní jejich myšlení, nechají je udělat atentát a oni věří, že se dostanou do ráje," dodává.

Koptů žije v Egyptě asi deset miliónů, další milióny jich žijí v zahraničí. "Koptové se nebojí. Položit život pro ně neznamená strach ze smrti, ale naopak radost z toho, že vstoupí do nové země, tedy do nebe. Z toho pramení síla koptské církve," říká koptský kněz.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme