V Hongkongu soudí českého důchodce, našli mu v kufru několik kilo kokainu

Soud v Hongkongu projednává případ jednoho z dvojice Čechů, kteří jsou obviněni z pašování kokainu. Celníci ho zadrželi s několika kilogramy bílé drogy v kufru. Hají se tím, že se stal obětí organizovaného zločinu. Oběma mužům hrozí v Asii doživotní vězení.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Český občan před hongkongským soudem zopakoval, že se cítí nevinen.

Policie oba Čechy zadržela loni na podzim. Jeden přiletěl z Brazílie se 3,5 kilogramu kokainu. Druhý cestoval z Mexika se čtyřmi kilogramy bílé drogy. Oba muži tvrdí, že jim drogu někdo podstrčil. Nevěděli prý, co převážejí.

Soud případy obou mužů projednává odděleně. Obžaloba tvrdí, že důkazy jsou si velmi podobné a dostačující.

Důchodci jsou v přepravě kokainu 'známá firma', říká Frydrych z protidrogové centrály

Číst článek

Podle českého konzula Dalibora Mičky, který se pondělního slyšení účastní, platí mezi Českou republikou a Hongkongem dva roky dohoda o vydávání stíhaných i odsouzených českých občanů. Nicméně úřední proces je velmi zdlouhavý, od rozsudku po vydání může uplynout několik let, klidně tři nebo i pět let.

Českých důchodců mezi drogovými kurýry podle ministerstva zahraničních věcí přibývá. „Uplynulé dva roky je to trend," řekla před časem Michaela Nálepková z konzulárního odboru ministerstva. „Buď se stávají obětí zločineckých gangů, nebo nedokážou vyhodnotit riziko, do kterého se pouštějí," doplnila.

David Jakš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme