V KLDR padla hlava šéfa tajné policie. Odstranil si Kim Čong-un klíčového spojence?

Severokorejský ministr státní bezpečnosti Kim Won-hong byl odstraněn z funkce, uvedlo v pátek jihokorejské ministerstvo sjednocení. Generál, který byl pokládán za klíčového poradce hlavy KLDR Kim Čong-una, padl v půlce ledna kvůli obviněním z korupce a šlapání po lidských právech, upřesnil Soul. Ministerstvo státní bezpečnosti plní v totalitní Severní Koreji roli tajné policie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generál Kim Won-hong (na nedatovaném snímku zveřejněném agenturou KCNA 30. června 2016).

Generál Kim Won-hong (na nedatovaném snímku zveřejněném agenturou KCNA 30. června 2016). | Zdroj: Reuters

Podle dostupných informací přišel Kim Won-hong o post kvůli obviněním ze zneužívání moci, korupce a porušování lidských práv, potvrdil mluvčí jihokorejského ministerstva dřívější informace místních médií.

Zdroj informací Soul neupřesnil. Naznačil ale, že generál Kim nemusí být jediným činitelem režimu, jehož v poslední době odstranili či odstraní, s tím, že Kim Won-hongovo ministerstvo státní bezpečnosti vyšetřuje Oddělení organizace a řízení, mocný orgán Korejské strany práce.

„Vždy je tu možnost, že čistky budou pokračovat jako součást neustálého posilování moci,“ uvedl mluvčí. Kim byl zatím vyhozen z funkce ministra a vojensky degradován, není však vyloučeno, že ho čeká tvrdší trest.

Klíčový muž

Generál Kim Won-hong stanul v čele obávané tajné policie krátce poté, co se moci chopil současný vládce KLDR Kim Čong-un. Ještě donedávna ho pozorovatelé považovali za jednu z nejbližších opor mladého vůdce a klíčovou figuru totalitního režimu. Právě on měl být šedou eminencí za popravou někdejší mocenské dvojky KLDR, Kim Čong-unova strýce Čang Song-tcheka, v prosinci 2013.

Náznaky, že Kim Won-hong upadá v nemilost, se objevovaly už loni - NK News upozorňují, že se v průběhu minulého roku ukázal na minimu veřejných událostí.

Prasklina v elitě

Severní Korea láká desítky Čechů. Peníze z turismu používá režim na zbrojení

Číst článek

„Kim Čong-un zabil už příliš mnoho vysokých funkcionářů a z řad nejvyšší elity už zaznívá hodně protestů a nesouhlasu. Pokud je degradace Kim Won-honga faktem, je to další známka praskliny v severokorejské elitě,“ řekl Reuters Tche Jong-ho, bývalý zástupce severokorejského velvyslance v Londýně a nejvyšší představitel vládního režimu, který ze země uprchl za posledních 20 let.

Ačkoli jihokorejské úřady zprávu o Kim Won-hongově pádu potvrdily, namístě je obezřetnost – kvůli obtížnému získávání spolehlivých informací ze střežené KLDR se v minulosti opakovaně stalo, že se zprávy prezentované jako fakt později ukázaly jako nepřesné či zcela mylné.

mls Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme