V Kolíně nad Rýnem vztyčili devět metrů vysoký kondom. Varuje před AIDS

Německá nadace pro světové obyvatelstvo (DSW) u příležitosti Světového dne boje proti AIDS vztyčila v Kolíně nad Rýnem obrovský kondom. Tvrdí o něm, že je největší v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obří kondom proti AIDS v Kolíně nad Rýnem

Obří kondom proti AIDS v Kolíně nad Rýnem | Zdroj: ČTK

Obrovský nafukovací průhledný prezervativ je asi devět metrů vysoký, informovala agentura DPA. Proto jej DSW, která se zabývá populačním vývojem a sídlí v Hannoveru, označila za největší kondom Německa.

Celá akce má zvýšit povědomí obyvatel o riziku nákazy pohlavně přenosným virem HIV, který způsobuje zatím nevyléčitelnou nemoc imunitního systému AIDS. Nebezpečí čelí hlavně mladí lidé v rozvojových zemích, tvrdí DSW. V těchto zemích právě bývá kondomů nedostatek.

Světový den boje proti AIDS připadá na 1. prosince a připomíná se z iniciativy Světové zdravotnické organizace. Vyhlásila ho poprvé v roce 1988 a jeho symbolem je červená stužka.

Obří kondom proti AIDS v Kolíně nad Rýnem | Foto: ČTK

Na celém světě je asi 37 milionů lidí nakažených virem HIV. Každý rok na následky AIDS umírá asi 1,1 milionu osob, většina z nich pochází z Afriky. v posledních letech ale stoupá počet nakažených také ve východní Evropě.

Na AIDS v minulosti zemřely známé osobnosti jako zpěvák britské kapely Queen Freddie Mercury nebo československý olympijský vítěz v krasobruslení Ondrej Nepela. Spekulovalo se také, že AIDS trpěl i palestinský vůdce a laureát Nobelovy ceny Jásir Arafat.

Obří kondom proti AIDS v Kolíně nad Rýnem | Foto: ČTK

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme