V Moskvě slavili Den obránce vlasti. Nejvíce jásali komunisté, vystoupí Alexandrovci

V Kremlu vystoupí legendární Soubor písní a tanců Ruské armády – Alexandrovci, a to v obnovené podobě se 64 novými sboristy. Jejich předchůdci zahynuli v leteckém neštěstí na konci prosince nedaleko Soči. Kremelské vystoupení je věnováno státnímu svátku Dnu obránce vlasti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oslavy ruského státního svátku

Oslavy ruského státního svátku | Zdroj: Reuters

Soubor písní a tanců Ruské armády – Alexandrovci vystupují v Kremlu poprvé od leteckého neštěstí, při kterém 25. prosince zahynulo 64 členů souboru. Starý repertoár nacvičovali nováčci, které vedení Alexandrovců urychleně vybralo v lednovém konkurzu, do kterého se přihlásily stovky zájemců na jedno místo.

Jak říká pěvec Maksim Maklakov, noví členové měli trochu problémy se správným dýcháním a souhrou, ale zkušení kolegové jim pomohli. Soubor nemá právo ani na jedinou chybu, dodal Maklakov. Alexandovci večer zazpívají všechny legendární písně: Kalinku, Smugljanku nebo Jeřáby. Den obránce vlasti ukončí velkolepý ohňostroj.

Oslavy státního svátku ale probíhaly po celý den. Hlavní průvod oslav organizovala Komunistická strana Ruské federace. Mnoho komunistů si přímo na místě s proletářskými hesly připomínalo skutky Rudé a Sovětské armády.

Ruští dětští 'vojáci' budou trénovat útok na modelu německého Reichstagu

Číst článek

„Armáda – to je celý náš život. Oba jsme 60 let sloužili pracujícímu lidu. Já jsem prožil 40 let v uniformě a 20 let jako pedagog vojenské akademie. To díky nám je u nás i u vás od roku 1945 mír. A taky ve světě,“ říká 80 letý podplukovník ve výslužbě Vjačeslav Zasedatělev.

Jeho kolega Nikolaj Sviridov přitakává. „Dokud existoval Sovětský svaz a Sovětská armáda, na světě byl pořádek. Jakmile se svaz rozpadl, nastal všeobecný rozklad, který hned tak neskončí. Současná armáda může válce zabránit, ale jestli je schopná ubránit naši zemi – to nevím. Určitě se bude snažit.“

„Ruský lid je známý tím, že v dobách míru není jednotný. Za války ale všichni na rozepře rychle zapomenou a bílí i rudí jsou společně do zákopů. Vzpomeňte si, že všechny ruské války začínaly nejprve porážkou. Když je ale stát v ohrožení, všichni povstanou jako jeden muž a jsme neporazitelní," říká veterán.

Pro Vjačeslava a Nikolaje je Den obránců vlasti hlavně dnem vzpomínek na dobu, která – jak přiznávají – se už jen těžko vrátí. „Velmi děkujeme sovětské moci a soudruhu Stalinovi za to, že se o nás po válce postarali. Nezapomněli na nás, obuli nás, oblékli, nakrmili, utřeli nám nos a dali nám vzdělání. Vrátili nám pocit důstojnosti. Proto jsme 60 let hájili a udržovali mír. Armáda – to je celý můj život,“ dodává.

Oslavy ruského státního svátku | Foto: Reuters

Mnoho lidí si sebou na oslavu přineslo portréty bývalých sovětských vůdců Lenina a Stalina. Průvodu se zúčastnilo přes tisíc lidí, většina ale v důchodovém věku.

„Naše Rudá armáda, strana bolševiků, komunisti a sověty ukázali, že se vojenské i sociální problémy dají vyřešit v historicky krátké době. Dnes, v den 99. výročí vzniku Rudé armády, musíme věřit v naši hvězdu, v naše vítězství. Ať žije lidová armáda, vítězná armáda,“ komentoval předseda komunistické strany.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme