V pákistánské mešitě vybuchla bomba. Exploze zabila 52 lidí, dalších 100 je zraněných

V pákistánském okresu Chuzdar v provincii Balúčistán vybuchla bomba v mešitě Šáh Núrání. K útoku se přihlásil takzvaný Islámský stát. Podle místního listu Dawn jsou mezi oběťmi také ženy a děti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mešita v Majkopu

Mešita v Majkopu | Foto: Lenka Kabrhelová | Zdroj: Český rozhlas

Na místo výbuchu přijela policie a záchranáři. Mešita se ale nachází v nedostupném hornatém terénu a v okolí nejsou žádné nemocnice. Podle listu zemřelo nejméně 30 lidí a dalších 70 bylo zraněno.

Záchranné práce na místě komplikuje také výpadek elektřiny, který způsobil výbuch, informuje pákistánský list Dawn. Těžce ranění jsou převáženi až do Karáčí, které je vzdálené téměř 400 kilometrů.

Teroristé chtějí navodit atmosféru strachu. Podobnou metodu používá i Trump, říká psycholog Zimbardo

Číst článek

Mezi časté návštěvníky mešity patří údajně Íránci. Podle agentury Reuters bylo v době výbuchu v mešitě několik stovek muslimů.

Počet obětí se ale podle jednoho z místních politických představitelů zvýší, pokud federální vláda či sousední provincie Sindh neposkytnou helikoptéry pro přepravu zraněných. „Provinční vláda nemá k dispozici žádné vrtulníky pro evakuaci zraněných,“ uvedl mluvčí balúčistánské vlády.

Ve správním městě Balúčistánu Kvétě koncem října při útoku skupiny ozbrojenců na výcvikové středisko policie zahynulo nejméně 59 lidí, převážně rekrutů. Dalších přinejmenším 117 osob bylo vážně zraněno. K útoku se přihlásili teroristé z Islámského státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme