V sázce je mír, řekl François Hollande při zahájení pařížské konference o klimatu

Minutou ticha za oběti nedávných atentátů začala ve francouzské metropoli klimatická konference. Francouzský prezident François Hollande v úvodním projevu zdůraznil, že boj proti terorismu a proti globálnímu oteplování jsou těsně spojeny. Konference se účastní na 150 představitelů států a vlád včetně českého premiéra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzský prezident Francois Hollande při projevu na pařížské konferenci o klimatu

Francouzský prezident Francois Hollande při projevu na pařížské konferenci o klimatu | Zdroj: Reuters

Politici se budou snažit najít mezinárodní dohodu o ochraně klimatu, která by měla nahradit Kjótský protokol a měla by platit od roku 2020.

„Na této klimatické konferenci je v sázce mír. Boj proti terorismu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší globální výzvy, kterým musíme čelit," řekl při zahájení konference francouzský prezident François Hollande.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zahájení konference sledoval v Paříži zpravodaj Jan Šmíd a o jejích hlavních cílech mluvil Jan Hollan z Akademie věd ČR

Jak zdůraznil, každá země by měla přijmout svou část zodpovědnosti a závěry konference by měly být závazné. "Nemůžeme už považovat přírodu za nevyčerpatelný zdroj," uvedl.

Hlavním cílem je udržet růst globální teploty pod úrovní 2 stupňů Celsia v porovnání s předindustriální érou.

„V několika dnech budeme rozhodovat o celých následujících staletích," upozornil francouzský prezident François Hollande.

Na snímku účastníci konference - zleva prezidenti Barack Obama a Francois Hollande a zakladatel Microsoftu Bill Gates | Foto: Reuters

Tentokrát si neúspěch klimatické konference žádný z politiků nepřipouští. "Jsem tady jako šéf největší světové ekonomiky, abych řekl, že jsme si vědomi své odpovědnosti za klimatické změny a zároveň s tím něco děláme," řekl americký prezident Barack Obama.

Ke sdílené odpovědnosti za planetu se přihlásili i prezidenti Číny a Ruska. Podle komentátorů se bude dohoda rodit obtížně: rozdílné zůstávají názory jednotlivých zemí na způsob boje se změnami klimatu i na vlastní roli v úsilí.

V Paříži za přísných bezpečnostních opatření začal klimatický summit

Číst článek

Nová mezinárodní smlouva má nahradit Kjótský protokol. Evropská unie navrhuje snížit do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990 emise skleníkových plynů o 40 procent.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cílem klimatické konference je dojednat globální dohodu o snižování emisí skleníkových plynů. O českých plánech mluví Pavel Zámyslický z MŽP

„Je to reálné a je to nanejvýše potřeba,“ poznamenal Jan Hollan, vědecký pracovník Centra výzkumu globální změny Akademie věd CzechGlobe.

„Technicky to zvládnout lze. Je k tomu třeba mít obrovskou celosvětovou vůli, vůli celé veřejnosti a ta potom podpoří i státníky. A samozřejmě se nesmí pouštět uhlík do ovzduší tak, jak to dnes více méně trvá,“ zdůraznil Jan Hollan.

S projevem dnes večer vystoupí i Bohuslav Sobotka. Ještě předtím český premiér položil věnec u jednoho z pietních míst v centru Paříže - koncertního sálu Bataclan.

Obama a Hollande uctili před klubem Bataclan oběti pařížských útoků

Číst článek

Zahájení konference se v Paříži účastní i německá kancléřka Angela Merkelová | Foto: Reuters

EU a změny klimatu | Foto: ČTK

Jan Šmíd, ČTK, Jan Prokeš, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme