V Srbsku se volí nový prezident. Předseda vlády se jím může stát už po prvním kole

Srbsko dnes volí nového prezidenta. Jde v nich prakticky o to, zda se hlavou státu už po prvním kole stane dosavadní předseda vlády Aleksandar Vučić. V předvolebních průzkumech mu podporu vyjadřovalo přes 50 procent dotázaných voličů, zatímco jeho deset protikandidátů za ním vždy končilo s velkým odstupem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbsko volí prezidenta a jde o to, zda se jím Vučić stane už v prvním kole

Srbsko volí prezidenta a jde o to, zda se jím Vučić stane už v prvním kole | Zdroj: ČTK

Vučić těží především ze značné rozdrobenosti demokratické opozice, která se není schopna dohodnout na společném protikandidátovi, jenž by tak měl větší šance na úspěch. Premiérovi, který vede nejsilnější politickou formaci v zemi, Srbskou pokrokovou stranu (SNS), hraje do karet i velký prostor, který mu dopřávají hlavní veřejnoprávní i komerční televizní stanice. To jeho odpůrci hlasitě kritizují a tvrdí, že volby kvůli tomu nebudou čestné.

Velkou neznámou je, který z protikandidátů by v případě, že Vučić nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupil spolu s ním do druhého kola, jehož termín je stanoven na 16. dubna. Zřejmě by jím byl jeden ze čtyř dalších adeptů, kteří v posledních sondážích měli osmiprocentní až desetiprocentní podporu.

Srbsko volí prezidenta a jde o to, zda se jím Vučić stane už v prvním kole | Foto: ČTK

Patří k nim exministr zahraničí Vuk Jeremić, bývalý ombudsman Saša Janković a také vůdce srbských radikálů Vojislav Šešelj, loni zatím nepravomocně zproštěný viny z válečných zločinů haagským tribunálem. Na druhé místo se před ně ale dostal Luka Maksimović, jehož kandidatura se zdá být spíše recesí mající úspěch zejména mezi mladými voliči znechucenými současnou politickou scénou.

Volební místnosti budou otevřená od sedmi hodin ráno do osmi hodin večer. Podle statistického úřadu je v Srbsku 6,7 milionu oprávněných voličů a podle odhadů jich dnes hodlá hlasovat asi 53 procent. Předběžné výsledky by měly být zveřejněny záhy po ukončení voleb.

Srbsko volí prezidenta a jde o to, zda se jím Vučić stane už v prvním kole | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme